Varastega mestis

Hanneleele Kaldmaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Megan Whalen Turner «Varas»
Megan Whalen Turner «Varas» Foto: Raamat

Tänavune suvi nägi lausa kahe vargateemalise raamatu ilmumist, mille tegevus leiab aset väljamõeldud maailmas ja milles noorukesed pikanäpumehed hauvad kas üksi või kambakesi oma salaskeeme.

Leigh Bardugo «Vareste kuus» on hoogne kelmiromaan, mis meenutab mõneti kuulsaid «Ookeani» filme («Ocean’s Eleven» ja selle järjed): nimelt tegutseb seal kuuepealine vargabande, kelle ninamees haub sedavõrd kavalaid plaane, et kunagi aru ei saa, mis on plaani osa ja mis mitte. Saati, et kavas pole kunagi see, mis esmapilgul paistab, ning alati püütakse vastastest mõni samm ees olla.

Sääraste salakavaluste väljamängimine toimib kirjasõnaski üllatavalt hästi ning pakub hulgaliselt põnevust, kuigi erinevalt paljudest kelmifilmidest ja -sarjadest ei otsi Varesed ainult elegantseid lahendusi, vaid lasevad vajadusel käiku ka välgu ja paugu, ehkki veretööd püüavad nad võimaluse piires vältida.

«Vareste kuue» ning selle järje – tegemist ongi vaid kahe osaga, mis on tänapäeva lõppematute sarjade lembuses teretulnud vaheldus – tegevus toimub väljamõeldud maailmas, mis sarnaneb mõneti meie omaga, no nii 19. sajandil. Seal on lõhkeained ja püssid, mis ei lase veel palju laske järgemööda, kuid mitte ronge ega lennumasinaid. Seal on piirkondi, mis meenutavad nimede ja mõningate esemete või kommete poolest meie maid, ent mitte üks ühele.

Lisaks on seal aga võlukunst – vägi, mida on vaid võrdlemisi vähestel inimestel ja keda osa seetõttu austab, teised kiusavad taga. Sündmuste tulipunktis on Kerch, saksapäraste kohanimedega kant, milles kohtuvad kõigi maade ja rahvaste kaupmehed, rändurid ja muidusööjad, pealekauba ka kelmid, vargad ja kõrilõikajad.

17-aastane Kaz Brekker on raamatule pealkirja andnud vargabande ninamees ning ühe kohaliku gangsteripealiku parem käsi, noormees, kes tundub koosnevat ainult saladustest ja plaanidest. Peale selle on tal haige jalg ja krigisev hääl, ent see on Kazi kavala ja halastamatu mõistuse kõrval teisejärguline.

Poisi lähikondsete seas on 16-aastane akrobaat Inej, kelle Kaz ostis orjusest vabaks, et tüdruk hakkaks tema salakuulajaks, täpsuslaskja Jesper, kes vaevleb mängu- ja adrenaliinisõltuvuse küüsis, Wylan – aadlivõsuke, kelle oskuste sekka kuuluvad lõhkeainete valmistamine, flöödimäng ja oma isa närvidele käimine – ning Nina ja Matthias, paar sõjajalal riikide eliitvägedest, nõid ja nõiakütt, kes ei tea õieti, kas nad teineteist rohkem armastavad või vihkavad.

Kõigil neil on vähe sõpru ja arvukalt vaenlasi ning kui Varesed palgatakse 30 miljoni kohaliku rahaühiku eest üht röövitud teadlast üles otsima ja vabadusse päästma, läheb võitlus lahti igal rindel ning ühine keel tuleb leida ka selle kireva kamba sees.     

Lihtsa pealkirjaga «Varas» on mõnes mõttes otsekui «Vareste kuue» vastand. Jah, selle peategelane on varas, kuigi ainult üks. Jah, ka tema on noor ja enesest heal arvamusel. Jah, raamatu tegevus leiab aset väljamõeldud maailmas, mis siiski sarnaneb meie omaga – autor olla väidetavalt snitti võtnud Vanast Kreekast, kuigi jumalatel ja maistel riikidel on teised nimed. Ent oma olemuselt on raamat mõneti teistsugune.

Kui otsida hoogsaid seiklusi ning kiireid ja osavaid võitlusi, ei pruugi «Varas» olla see, mille järele haarata. Eugenides, lühidalt Gen, on meistervaras, kes on oma meisterlikkusega niivõrd hooletult ringi käinud ning oma oskustega kõigi ees kelkinud, et ta kopitab juba mõnda aega kuninga vangikongis. Seda seni, kuni kuninga nõunik laseb ta sealt välja vedada, et varga teeneid riigi hüvanguks kasutada ja naaberrahvalt üks tähtis vääriskivi pihta panna.

Üritusele eelneb varga, nõuniku, tema õpipoiste ning ühe ihukaitsja rahulik ratsaretk. Seiklused, millega seal võib rinda pista, on voodijala külge aheldamine, soe ja külm söök, lõkke ülestegemine, õpipoiste mõõga- ja tarkuseharjutused ning pikad mägiteed.

Pisut nagu kääbikute retk Aragorniga, kui raamatus midagi muud ei toimukski. Aga tasapisi hakkab selguma, et Gen ei ole ilmaasjata meistervaras, kes kannab suisa kohaliku varaste jumala nime, ning kõik ei ole sugugi nii lihtne ja otsekohene, kui pealtnäha paistab. Kes keda ninapidi veab ja mil kombel, saab teada raamatut lugedes.

Mainimist väärib ka tõsiasi, et Megan Whalen Turneri sarjas «Kuninganna varas», mille esimese osaga siinkohal tegemist on, ilmus käesoleval aastal juba viies raamat ning võib loota, et järgmisedki neist tõlgitakse eesti keelde. Välismaal on need pälvinud mitmesugust heakskiitu.

Mõttemängud, mis on erinevalt detektiiviromaanidest kirjutatud seaduse pahupoolelt, pole selle võrra vähem huvitavad, et keegi ei taha päris elus varguse ohvriks langeda, ning tegelased tekitavad kahtlemata sümpaatiat või vähemalt huvi. Ilmselt ei tee paha ka see, et ükski varas ei tegutse puhtalt omakasu pärast ning kõike näeb läbi nende endi silmade, nii et igaühe tunded, mõtted ja soovid saavad peagi südamelähedaseks.

«Varga» Eugenides on sunnitud vargustöö käsile võtma oma elu hinnaga ning tema heasüdamlik olemine tekitab kiiresti sümpaatiat, kuigi paneb aegsasti mõtlema, kuidas ta saab nii osav varas olla, kui ta ometi midagi erakordset ei tee ega pääse isegi vangikongist. Ehk ei ole veel spoiler, kui öelda, et tegelikult ei ole temagi lugu nii lihtne, kui esmapilgul paistab – või õigemini, kuidas ta seda esialgu jutustab.

«Vareste kuue» värvikas seltskond on kirev ka oma motiivide suhtes, ent antud juhul ei tegutse nad mõne vaese inimese tüssamiseks. Igaühel neist on isiklikud plaanid ja soovid, millest ükski pole – kanäe imet! – otseselt maise varanduse kokkuajamine. Kaz näiteks on endale elutööks võtnud ühe teise, toreda soome nimega gangsteri Pekka kukutamise, kes on tema venna surmas kaudselt süüdi, Inej aga tahab end röövinud orjakaupmeeste vastu võidelda.

Et valitsejad on korrumpeerunud ning vargad palganud / tööle sundinud omaenese omakasu nimel, tundub mõistlik ka kelmide sepitsustele kaasa elada. Ükski neist ei ole Robin Hood, kuid kellele ei meeldiks, kui ülbetel isandatel vaip jalge alt tõmmatakse?

***

Leigh Bardugo «Vareste kuus»
Leigh Bardugo «Vareste kuus» Foto: Raamat

Leigh Bardugo

«Vareste kuus»

Tõlkinud Lii Tõnismann

Pegasus 2017

468 lk

Megan Whalen Turner «Varas»
Megan Whalen Turner «Varas» Foto: Raamat

Megan Whalen Turner

«Varas»

Tõlkinud Eva Luts

Fantaasia 2017

230 lk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles