Lahkus Eesti foto grand old lady

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristel Lukatsi teos "Teisel kaldal".
Kristel Lukatsi teos "Teisel kaldal". Foto: Kristel Lukats

IN MEMORIAM

KRISTEL LUKATS

23.12.1932–25.09.2017

Meie kultuurielu on tabanud valus kaotus. Pärast rasket haigust lahkus meie seast Kristel Lukats, Eesti foto grand old lady. Tema rikkalikul ja omanäolisel fotopärandil on kindel koht Eesti fotokunsti arengus. Suure osa oma elust pühendas ta meie fotokunsti tutvustamisele ja selle säilitamisele.

Lukats oli aktiivne tegutseja ka kõrges eas. Alles aprillis eksponeeriti Narva muuseumis fotofestivali «Pilk» raames tema retrospektiivset fotonäitust.  

Oma esimese kaamera sai Kristel isalt 1947. aastal ja tegi sellega ka esimesed ülesvõtted vanaisa juures Järvamaal Eiveres. Järvamaal tegi ta ka oma viimased fotod. Tema huvi foto vastu süvenes 1970. aastatel. Pöögelmanni-nimelises elektrotehnika tehases tehnoloogina töötanud Kristel Lukatsist sai sealse fotoringi hing. Edasi viis tema loominguline tee Tallinna Fotoklubisse, kus sukeldus aastakümneteks näitusetegevusse. 1975. aasta ülevaates Eesti foto hetkeseisust kirjutas Peeter Tooming: «Kui räägime uutest tuultest ja katsetustest, pürgimisest sisukusele, siis kõige selgemalt avaldub see just Lukatsi loomingus... Lukatsi pildid (sh «Teisel kaldal») on uus ja harjumatu nähtus meie fotos. Lukatsi tulemus on rafineeritum, emotsionaalsus sügavam.»

1987. aastal oli Kristel Lukats üks Eesti Fotokunstiühingu asutajaliikmetest. Aastatel 1998–2014 töötas ta Tallinna Linnamuuseumi fotomuuseumi galeriis Lee galeristi ja kuraatorina. Kristel Lukatsil oli eriline oskus hinnata teiste pilte, märgata algajas potentsiaali ja neid ikka julgustada. See võime saatis teda kogu elutee. Ta avastas ja innustas mitut talenti, kellest on sirgunud nüüdsed tunnustatud fotokunstnikud. Kahtlemata oli ta ka tubli ja andekas näituste koostaja ja kujundaja, kes oskas valida, kombineerida ja eksponeerida fotosid visuaalselt haaravaks tervikuks. Tal oli võime väheste vahenditega luua midagi vaimukat ning igast olukorrast elegantselt ja nutikalt välja tulla. Fotograafia oli tema elu, see pakkus  talle loomingulist rahuldust ja väljakutseid teistele. Meie fotoelus üle nelja aastakümne kaastegevana oli tal meie fotoloost suurepärane ülevaade ning oluline roll fotoajaloo arhiveerimisel.

Meenutame Kristel Lukatsit kui südamlikku ja heatahtlikku kolleegi, kui väga töökat ja ennastohverdavat, terast ja tähelepanelikku, tundliku sotsiaalse närviga ning ajaga kaasas käivat fotokunstnikku ja kuraatorit.

Jätame Kristeliga hüvasti tema maisel teel Pärnamäe krematooriumis 28. septembril kell 10.00.

Eesti Fotokunstiühing

Tallinna Fotoklubi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles