Eestis valmib algupärane rokkoratoorium «Taburet»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil kolme jalaga taburet.
Pildil kolme jalaga taburet. Foto: aalto.com

13. oktoobriks valmib uus Eesti algupärane rokkoratoorium projektinimega «Taburet», mille muusikaautoriks on noor, kuid juba tunnustatud dirigent ja muusik Valter Soosalu. Libreto kirjutab Veiko Tubin.

Eesti oludes on eraalgatuslik muusikateose tellimine küllaltki haruldane nähtus. Teose esmasesitlus toimub kommunikatsioonibüroo Corpore juhataja rollist taanduva Meelis Kubitsa korraldataval kinnisel peoõhtul 13. oktoobril Tallinnas.

Kubitsa sõnul on asja mõte jätta maha helijälg tänasest ajastust, nii nagu me Eesti elu 2017 aastal näeme. «Taburet on meie tänase elu sümbol, sest liiga paljudel inimestel läheb oma taburetist kinnihoidmisele liiga palju energiat. See ei ole poliitiline akt ega mingi revolutsiooniline manifest, vaid rahulik viis anda edasi sõnum, mis meil siin täna õieti toimub. Mina profaanina loometegevuse sisusse ei sekku, aga mul on hea meel, et selline mõte sõprade peas tekkis ja saame sellest lõpptulemusest juba lähiajal osa.» Kubitsa sõnul on sündmusel mitu eesmärki, millest saab rääkida siis, kui programm on lõplikult paigas.

Uue muusikateose sünniks andis tõuke tänane Eesti elu ise oma ühiskondliku sisu ja muredega. Lugu räägib nii nagu ikka — armastusest. Noormees ja neiu tahaks paari heita, kuid neid lahutab helgest tulevikust vaid üks samm, mis viiks nad Esimese Eesti lävele. Sinna kus elu on helgem ja selgem. Noormees asub neiu soovil teele, et leida võtit ja elutõde, mis avaks ukse paremasse ellu. Oma teel kohtub ta paljude karakteersete tegelastega meie tänasest elust, kes kõik kuulutavad vaid oma tõde ning hoiavad kramplikult kinni n-ö taburetist. Noormees uurib, õpib, avastab, kuid nagu muinasjuttudes tihti juhtub – ei leia ta seda vastust enne, kui on ringiga jõudnud tagasi koju.

Lisaks dirigent Valter Soosalule astuvad lavale ansambel Põhjakonn, Üle-Eestiline Noorte Sümfooniaorkester Jüri-Ruut Kanguri juhatamisel ja Tallinna Kammerkoor. Solistidena astuvad üles Saara Kadak, Maria Listra, Atlan Karp, Jarmo Reha jt.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles