Luksemburgi filmifestivalil näidatakse kümmet Eesti filmi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«November».
«November». Foto: Gabriela Liivamägi

Filmifestival CinEast on sellel aastal Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ja Eesti Vabariik 100 tähistamiseks Eesti fookusega, mistõttu näidatakse senisest veelgi enam Eesti filmikunsti.

Festivalil linastub kolm täispikka mängufilmi (Rainer Sarneti «November», Priit Pääsukese «Keti lõpp» ning Vallo Toomla «Teesklejad»),  kaks dokumentaalfilmi (Jaak Kilmi «Disko ja tuumasõda» ning Jaan Tootseni «Uus maailm») ning kolm lühi- ja animafilmi (Anna Hintsi «Jää», Chintis Lundgreni «Manivald» ja Heta Jäälinoja «Penelope»). Eraldi seansil näidatakse kahte uut Eesti nukufilmi lastele («Miriami kana unistus» ja «Miriam järve ääres»).

 CinEast’i võistlusprogrammi kaheksa filmi hulgas jõuab täna õhtul ekraanile Rainer Sarneti «November». Lisaks filmilinastustele toimuvad ka vestlusringid autoritega. Eesti autoritest jagab oma teadmisi filmi «Keti lõpp» autor Priit Pääsuke ning filmi «November» autor Rainer Sarnet.

Luxemburgi Eesti Seltsi president Meelik Mallene, kes osales ka Eesti filmide valimisel kavva sõnas, et tänu Eesti Vabariik 100 ja Eesti eesistumise poolsele toetusele õnnestub tänavu Luksemburgi vaatajatele näidata rohkem Eesti filme kui kunagi varem. «Pühapäeval esilinastunud Priit Pääsukese «Keti lõpp» tõi meile endalegi üllatusena kokku täismaja,» lisas Mallene. Mallene peab üheks põhjuseks Pääsukese filmi žanri, milleks on komöödia ning häid komöödiaid pole kunagi liialt palju. 

 Luksemburis toimuv filmifestival CinEast tähistab sel hooajal kümnendat tegutsemise aastat. Laupäevasel festivali sünnipäevapeol esineb ka Eesti kollektiiv Svjata Vatra. Lisaks filmidele toimub ka fotonäitus, kus teiste seas on üleval Eesti fotograaf Birgit Püve tööd.

CinEast’il linastub enam kui 100 Ida-ja Kesk-Euroopa filmi. Eelmisel aastal külastas festivali ligi 11 000 inimest.

Lisaks CinEast filmifestivalile näidatakse eesistumise ja EV100 rahvusvahelise programmi raames sellel aastal Eesti filme ka Brüsselis kaunite kunstide keskuses BOZAR. Järgmisel aastal jõuab Eesti Vabariik 100 toel Eesti filme mitmetele mainekatele filmifestivalidele üle Euroopa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles