Avatakse näitus Eesti foto- ja kinokunsti kaadritagusest

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnfilmi mängufilm «Viimne reliikvia». Agnese (Ingrida Andrina) ja Gabrieli (Aleksandr Goloborodko) lembetseeni filmimine Tallinnfilmi mängufilm "Viimne reliikvia" võtetel. Seisab režissöör-lavastaja Grigori Kromanov, kaamera taga on operaator-lavastaja Jüri Garšnek.
Tallinnfilmi mängufilm «Viimne reliikvia». Agnese (Ingrida Andrina) ja Gabrieli (Aleksandr Goloborodko) lembetseeni filmimine Tallinnfilmi mängufilm "Viimne reliikvia" võtetel. Seisab režissöör-lavastaja Grigori Kromanov, kaamera taga on operaator-lavastaja Jüri Garšnek. Foto: Tallinfilmi fotolabor / Eesti Rahvusarhiiv

Pühapäeval, 15. oktoobril avatakse kolmes Tallinna kinos Eesti foto- ja kinokunsti kajastav näitus «Eesti Film – Kaadritagune Elu». Fotonäitus on kutsutud ellu tähistamaks Eesti Kinoliidu 55. sünnipäeva, eesmärgiga anda edasi kaadritagust atmosfääri ning teha sügav kummardus kõigile filmitegijatele. Eksponeeritud on Riina Varoli, Herkki Erich Merila, Andres Teissi, Heikki Leisi, Kaarel Nurki, Tõnu Nooritsa, Viktor Menduneni, Martin Lazarevi, Tõnu Talivee, Patrick Tamme, Vahur Puiki jpt tööd.

Üle saja aasta on Eestis vändatud filme ja sama vana on ka kaameratagune ehk still-fotograafia. Kui filmid jõuavad enamasti suurtele kinoekraanidele, siis kaameratagune jääb varju. Nii jäävad tihti tundmatuks ka inimesed kes kaamerate taga toimetavad ja ühes nendega erilised hetked, mis linateose sünni juurde kuuluvad. 

Antud näitus kergitab väheke valget ekraanikangast ja laseb vaatajal piiluda paksude kardinate vahelt sisse ja tuua inimesteni osa sellest, mis toimub kaamerate taga. Tähelepanu on suunatud operaatoritele, režissööridele, filmikunstnikele aga ka kõigile teistele meeskonna liikmetele, kelle töö mängib linateose õnnestumise juures suurt rolli ja kelle töö tulemusena on enam kui saja aasta vältel sündinud Eesti Film.

Urmas Eero Liivi «Must Alpinist», fotol filmi helitehnik Jevgeni Berezovski. Lazarevi kommentaari kohaselt oli rongi kupees väga vähe ruumi. Kuna operaator ja režissöör olid end sisse pressinud, tuli helitehnikul mahutada ennast võttemeeskonna ja näitlejate jalge alla põrandale.
Urmas Eero Liivi «Must Alpinist», fotol filmi helitehnik Jevgeni Berezovski. Lazarevi kommentaari kohaselt oli rongi kupees väga vähe ruumi. Kuna operaator ja režissöör olid end sisse pressinud, tuli helitehnikul mahutada ennast võttemeeskonna ja näitlejate jalge alla põrandale. Foto: Martin Lazarev

Näitus avatakse pealinna kolmes kinos, millest igaüks on saanud omanäolise fotode valiku. Igas kinos toimuvad avamisepuhul erilinastused.

17:00 Kino Kosmos IMAX «Must Alpinist»

19:00 Kino Artis «Vallatud Kurvid»

21:00 Kino Sõprus «Hukkunud Alpinisti Hotell»

Näitused jäävad avatuks 15. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles