Cate Blanchett äratab manifestid ellu

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cate Blanchett (kleit: Armani Prive)
Cate Blanchett (kleit: Armani Prive) Foto: SCANPIX

20. oktoobrist linastub Eesti kinodes kunstiinstallatsioonist alguse saanud «Manifesto», milles Cate Blanchett esitab manifeste vabadusest ja uuenduslikkusest, poliitikast ja kunstist, armastusest ja surmast.

Austraalia näitlejanna Cate Blanchett ja saksa videokunstnik Julian Rosefeldt kombineerivad kunstnike manifestide kirjanduslikku ilu liikuva pildiga, et hinnata kunstniku rolli tänapäeva ühiskonnas.

Filmi aluseks olevad manifestid on loodud futuristide, dadaistide, Fluxuse liikmete, situatsionistide ja paljud teiste kunstnike gruppide poolt. Marxi ja Engelsi «Kommunistliku partei manifest» põimub Taani filmitegijate Dogma '95 manifestiga, Malevitš kohtub Jarmuschi ning Kandinsky Godard'iga. Sõna saavad kunstnikud, arhitektid, tantsijad ja filmitegijad. Rosefeldt võtab fookusesse nende öeldu-kirjutatu ning ühendab need kolmeteistkümneks kollaažiks kunstnike manifestidest.

Auhinnatud näitlejanna annab neile osalt tuntud, osalt unustatud tekstidele uue elu ebatavalises kontekstis, paljastades nende manifestide suure poliitilise mõju, mis tõuseb esile tänu veenvale esitusele.

13 omanäolist tegelast – ärinaine, pereema, kodutu, uudistereporter, koreograaf, nukunäitleja, õpetaja, tehasetööline, punkar ja paljud teised – kannavad oma loomupärases keskkonnas ette enamasti noorte ja vihaste kunstnike poolt väljendatud soovi muuta maailma kunsti kaudu ning samas olla oma põlvkonna hääletoruks.

«Manifesto» annab vaatajale võimaluse otsustada, kas 170 aasta jooksul manifestidena väljendatud sõnad ja tunded on ajaproovile vastu pidanud, ning analüüsida poliitika, kunsti ja elu suhteid tänapäeval. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles