Aja auk. Tom Petty kohtub Johnny Deppiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tom Petty
Tom Petty Foto: Jeff Haynes / Reuters / Scanpix

Me kõik teame neid ridu. «Eddie waited till he finished high school / He went to Hollywood, got a tattoo.» «The future was wide open.» Pärineb see nimilugu Tom Petty ilmselt parimalt albumilt «Into The Great Wide Open» (1991). David Lean arvas, et filmi iga kaader peaks olema nii hea, et võib seinale riputada, ja «Wide Open» ka oli.

Oleks võinud sellele «Aja augule» pealkirjaks panna ka «Tom Petty õpib lendama», sest kuigi tema esimene plaat ilmus juba 1976. aastal, tegi ta selle ja veel mitmed teisedki ansambliga Heartbreakers. Huvi roki vastu oli Pettys tekitanud Elvis Presley. Bruce Springsteen ütles, et kui sa nägid Elvist ega tahtnud tema moodi olla, oli sul midagi viga. Pettyl ei olnud midagi viga.

Eks Heartbreakersi plaadid olid ju ka edukad, aga vajusid 1980. aastate lõpuks ära ja Pettyl oli ka muid probleeme. Tema kodu põles 1987. aastal maha, Petty jõi ja tema naine kolis mõneks ajaks ära. Petty keeldus ka sponsoritest ja lubas plaadile «Hard Promises» panna pealkirjaks «$8.98», kui plaadifirma kergitab hinna 9,98 dollarile.

Petty soolodebüüdist «Full Moon Fever» (1989) sai tema edukaim plaat. Produtseeris selle ELO mees Jeff Lynne, kes oli just andnud uue hoo plaatidega ka George Harrisonile ja Roy Orbisonile. Mehhikos müüakse turul pulbrit, mis toovat kliendi poodi. Lynne’il ilmselt oli seda salapärast pulbrit, sest tema puudutusega plaate osteti. «Free Fallin’» läks USA singlitabelis seitsmendale kohale ja sai meeldejäävalt Tom Cruise’i motivatsioonilooks filmis «Jerry Maguire». Petty sõnul tegi plaadi edu temast parema inimese: «Minust sai nii hea inimene, et ma tahtsin kõiki kallistada, tänada plaadi ostmise eest.»

Petty tegi plaate ka ansamblitega Traveling Wilburys ja Mudcutch. Ta ise ütles, et on sookoll, lihtne mees. Tal oli 1989. aasta intervjuus häbi, et mänedžer sundis teda autotelefoni ostma. «Mul oleks nii piinlik, kui keegi tabaks mind autotelefoniga rääkimas. Mida ma teen sellega? Helistan naisele, et jõuan koju, kui foorituli roheliseks muutub?»

Petty järgmine plaat pärast «Full Mooni» oli selle reproduktsioon «Wide Open» (produtseeris Lynne) ja kuigi selle esimene singel oli «Learning To Fly», on ikooniliseks saanud ikkagi nimilugu, sest selle Julien Temple’i vändatud klipis osaleb Johnny Depp. Mitte ainult tema, vaid ka Faye Dunaway, Matt LeBlanc, Chynna Phillips, Terence Trent D’Arby ja Gabrielle Anwar. «Learning To Fly» oli sellepärast oluline, et Petty läks sellele klippi filmima Arizonasse lennukite surnuaiale, seal läheduses filmisid aga filmi «Arrowtooth Waltz» Depp ja Dunaway.

«Waltzi» lavastajal Emir Kusturical oli juhe kokku jooksnud, ta laadis ennast ning Deppil ja Dunawayl polnud vahepeal midagi teha. Depp oli ju ka kitarrist ja videos ta mängibki rokistaari Eddie Rebelit, võidab MTV auhindu ning sõidab Pettyga (Rebeli transamees Bart) tsikliga ringi. Siiski ei ole aega, kuigi ei ole ka kiiret, näib video ütlevat. Petty ütles pärast, et ta polnud kunagi näinud nii palju naisi, kui Depp kokku tõmbas.

«Arrowtooth Waltz» sai lõpuks valmis, nimeks «Arizona Dream» («Arizona unelm») ja linastub nüüd nädal aega kinos Sõprus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles