Oluline tantsuteater peab sünnipäeva

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vanalinna päevade avakontserdil kõlas helilooja Carl Orffi kantaat "Carmina Burana" Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri, solistide ja kooride esituses, dirigeeris maestro Eri Klas.Ettekannet ilmestas liiklumisega tantsuteater Fine5.
Tallinna vanalinna päevade avakontserdil kõlas helilooja Carl Orffi kantaat "Carmina Burana" Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri, solistide ja kooride esituses, dirigeeris maestro Eri Klas.Ettekannet ilmestas liiklumisega tantsuteater Fine5. Foto: Jelena Rudi

11. novembril esietendub Vaba Lava teatrisaalis Fine 5 Tantsuteatri uuslavastus «25 Tantsu», millega teater tähistab 25ndat sünnipäeva.

Uuslavastuse koreograaf-lavastajad Tiina Ollesk ja Renee Nõmmik kutsusid uuslavastuseks kokku mitmed tantsuloovisikud, kes on 25 aasta jooksul Fine5-ga tihedalt koostööd teinud ja sellega ka olulise märgi teatri loometeele ning meie kultuuriruumi jätnud. 

Lavastuseks «25 Tantsu» lõid projektis osalevad tantsukunstnikud  2-3 minutilised soolod või duetid, mis avavad nende loomingulisi vaateid maailmale, elule ja ka tantsukunstile. Erinevaid lavastuse osi seovad lühistseenid, kus taas tantsitakse ka reaalselt koos. Lavastus koosneb reaalajas etenduvatest stseenidest ja ka videolugudest, mis on spetsiaalselt lavastuse tarbeks loonud täna välismaal resideerivad kunstnikud, kes enne Eestist lahkumust Fine5-ga tihedat koostööd tegid.  See lavastus ei ole minevikuheietus, kuigi mitmeid mäletamisväärseid hetki ja inimesi ära ka ei unustata. 

Fine 5 Tantsuteater tähistab sünnipäeva uuslavastusega «25 Tantsu»
Fine 5 Tantsuteater tähistab sünnipäeva uuslavastusega «25 Tantsu» Foto: Plakat
  • Lavastuses osalevad: Tiina Ollesk, Anu Ruusmaa, Oleg Ostanin, Renee Nõmmik, Olga Privis, Argo Liik, Helen Reitsnik, Laura Kvelstein, Dimitri Kruus, Tatjana Romanova, Simo Kruusement, Gert Preegel, Tiina Mölder, Silver Soorsk, Irina Pähn, Taavet Jansen, Krõõt Juurak, Rain Saukas, Eneli Rüütli, Endro Roosimäe.
  • Lavastuse kunstnik: Liina Tepand
  • Muusikaline kujundaja: Theodore Lee Parker
  • Valguskunstnik: Ants Kurist
  • Tehniline tugi: Roman Pankratov
  • Produtsendid:  Ingrid Jasmin ja Fine5 Tantsuteater.

Fine5 loodi 1992. aastal Tiina Olleski, Anu Ruusmaa, Katrin Lauri, Oleg Ostanini ja Renee Nõmmiku poolt. 1994.aastal loodi Eesti esimene moderntanstu kool, mis tegutses hiljem edukalt stuudiona 2012.aastani.

Fine5 loomingust teatakse lavastusi Kadrioru Luigetiigil 1995. aastal, lavastatud suurvorme (C.Orffi «Carmina Burana» ja G.Verdi «Reekviem») Birgitta Festivalil, teatri omanäolisi uuslavastusi ja koostööd paljude Eesti heliloojate ja muusikutega nii Vanalinna Päevade raames kui mitmetel lavadel ja festivalidel üle Eesti.

Fine5 oli esimene Eesti sõltumatu tantsu esindaja, kes võitis tunnustust ja preemiaid rahvusvahelistelt kaasaegse tantsu konkurssidelt alates 90ndate aastate algusest kuni uue sajandi esikümnendi lõpuni. Tänaseks on teater oma loomingut tutvustanud 16-s maailma riigis ja jätkab aktiivselt – 14. septembril 2017 esietendus Brüsseli kunstikeskuses BOZAR  neuroteaduse, visuaalse kunsti, tantsu ja muusika ühistöö «Demultiplexia».

Fine5 eestvedajad Tiina Ollesk ja Renee Nõmmik on tihti loonud koreograafiat ka sõnateatris- Eesti Draamateatris on praegugi repertuaaris  Peeter Raudsepa lavastatud «Saraband», Vene Teatris V. Zaikini (Moskva) «Viimane Korrus». Ees ootab ühistöö Rakvere Teatriga EV 100 raames.

Fine5 iseloomustab huvi siin elanud ja kasvanud tantsija mõtlemise ja kehakeele vastu – paljudele välistantsijatele, kes on aastate jooksul soovinud  teatris tantsijana tööle asuda, on teater pidanud ära ütlema.

Üheks põhjuseks on olnud stabiilse finantseerimise puudumine, teiseks aga põhimõtteline soov arendada kaasaegset tantsu Eestis ja Eesti tantsijaid,  mis tehti juba 90ndate alguses tantsukooli rajamisega. Tiina ja Renee arvates ei tantsi/mõtle Eesti tantsija nii nagu näiteks Itaalia või Venemaa tantsija ning see erinevus on suures pildis rikastav, hea ja huvitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles