Ita Ever mängib Uku Uusbergi uuslavastuses

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uku Uusberg lavastab Eesti Draamateatris Anton Tšehhovi «Ivanovi», peaosas Indrek Sammul, legendaarse Avdotja Nazarovna rolli mängib Ita Ever.
Uku Uusberg lavastab Eesti Draamateatris Anton Tšehhovi «Ivanovi», peaosas Indrek Sammul, legendaarse Avdotja Nazarovna rolli mängib Ita Ever. Foto: Siim Vahur

Reedel esietendub Uku Uusbergi versioon Anton Tšehhovi näidendist «Ivanov». Eesti Draamateatris suurel laval mängib Ivanovit Indrek Sammul. Legendaarse Avdotja Nazarovna rollis on aga veelgi legendaarsem Ita Ever.

Neli tundi kestvas lavastuses mängivad veel Maria Peterson, Aivar Tommingas, Guido Kangur, Ülle Kaljuste, Liisa Saaremäel, Kristo Viiding, Harriet Toompere, Raimo Pass, Mait Malmsten, Lauri Kaldoja, Pääru Oja, Indrek Kruusimaa, Priit Põldma, Christopher Rajaveer, Jüri Tiidus, Markus Luik, Norman Verte.

Hetk Uku Uusbergi lavastusest «Ivanov».
Hetk Uku Uusbergi lavastusest «Ivanov». Foto: Siim Vahur

Anton Tšehhovi (1860–1904) «Ivanovi» esmalavastus toimus 1887. aastal Moskvas. 27-aastane Tšehhov töötas arstina ja samal ajal kirjutas aktiivselt, ta oli juba tunnustatud jutukirjanik, kui pani kirja oma esimese täispika näidendi «Ivanov». Tema looming oli seni ilmunud Tšehhonte nime all, «Ivanovi» müürilehtedel seisis autori nime kohal Tšehhov.

Juba «Ivanovis» ilmutavad end Tšehhovi järgnenud meistriteoste teemad, stiil, elukäsitlus. Kolmekümnendates eluaastates Nikolai Ivanov on ummikus: «Mu mõtted on sassis, hinge peab kammitsas mingi loidus ja mul pole jõudu iseendast aru saada. Ma ei saa aru inimestest ega iseendast...». Mis temaga toimub? Tšehhovi silmis sümboliseeris Ivanovi isik tema kodumaa sotsiaalset allakäiku.

Eesti rikkalikus Tšehhovi-traditsioonis seisab «Ivanov» eraldi, võrreldes «Kolme õe», «Kirsiaia», «Kajaka» ja «Onu Vanjaga» on seda lavastatud märkimisväärselt vähem.

Viimatine «Ivanov» Eestis oli Vene Teatris 2004. aastal, lavastajaks Nikolai Krutikov Moskvast ja nimiosas Eduard Toman. Eesti Draamateatris lavastas «Ivanovi» 1971. aastal Maria Knebel, nimiosas Ants Eskola, ja 1992. aastal Elmo Nüganen, nimiosas Jüri Krjukov.

Uku Uusbergi lavastuse kunstnikuks on Lilja Blumenfeld, teksti on tõlkinud Ernst Raudsepp.

Hetk Uku Uusbergi lavastusest «Ivanov», peaosas Indrek Sammul.
Hetk Uku Uusbergi lavastusest «Ivanov», peaosas Indrek Sammul. Foto: Siim Vahur
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles