Juurikas: Rakvere lollide protokollid (3)

Mart Juur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere jõuliupuu, vanadest akendest
Rakvere jõuliupuu, vanadest akendest Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Rakveres toimus lollide ühingu traditsiooniline aastakoosolek.

Päevakord

1. Kohaloleku kontroll

2. Lollide ühingu esimehe ettekanne olukorrast Rakveres

3. Läbirääkimised

4. Jooksvad küsimused

• Koosolekut juhatas Rakvere lollide ühingu aseesimees Tauno Tuhmik.

• Protokollis Rakvere lollide ühingu kirjatoimetaja Manivald Saabas.

1. Koosolekust võtsid osa kõik Rakvere lollid, välja arvatud Peeter Jahupea, kes ei leidnud koosoleku toimumise kohta üles, ehkki elab siinsamas lähedal ümber nurga; Samuel Tobukakk, kes ei pääsenud kodunt välja, kuna ei leidnud ust üles, ja Leino-Heino Napakas, kes ei osanud pükse jalga panna, mistõttu läks tänavale püksata ja viidi riietamiseks kinnimajja.

2. Rakvere lollide ühingu esimees Engelbert Oinas ütles oma ettekandes, et Rakvere linnal on pikad ja auväärsed traditsioonid lolluste tegemise alal. Rakveres on ajaloo jooksul korda saadetud palju lollusi, Rakveres on elanud legendaarseid lolle, kelle lollide tegude ja juttude kuulsus on ulatunud üle terve Eestimaa. Ka tänapäeval on Rakvere koduks paljudele lollidele, kellele kodulinna loll maine kallis on. Kahjuks viimasel ajal on Rakvere lollide saavutused jäänud kesiseks. Tundub, et Rakvere lollid on end lõdvaks lasknud ja puhkavad loorberitel. Lolluste alal on teised Eesti linnad Rakverest mööda rebinud. Tallinnas, Tartus ja Pärnus tehakse pidevalt suuri lollusi, isegi talvepealinnas, väiksel Otepääl, tehakse lollusi ühe elaniku kohta keskmiselt rohkem kui Rakveres. Rakvere lollidel on mõtlemise koht, kuidas eluga edasi minna, kinnitas Engelbert Oinas. Oinas ütles, et Rakveres on tekkinud liiga palju asju, mis jätavad linnast täitsa normaalse mulje: meeste tantsupidu, punklaulupidu, homopropaganda filmide festival ja Baltoscandal. Engelbert Oinase arvates on Rakvere lollidel viimane aeg ennast kokku võtta ja midagi eriti lolli teha, et uuesti pildile pääseda.

3. Järgnenud läbirääkimistel käidi välja mitmeid ideid Rakvere lolli maine päästmiseks. Nikolai Uuga­mets tegi ettepaneku kaevata kesklinna suur auk, mille kaudu saaks vaadata, kuidas põrgus elatakse. Jaan Jalgratas arvas, et Rakvere koolid tuleks sulgeda ja lastel tuleks koolitarkus vitstega tagumiku kaudu peast välja peksta. Aleksander Saepuru arvas, et Rakvere teatri ruumides võiks hakata loomi pidama ja Rakvere teatri näitlejad tuleks suunata tööle lihakombinaati. Adolf Sooda tegi ettepaneku ära keelata jõulude tähistamine ebatraditsioonilisel viisil. See tähendab, et jõulude ajal ei tohi kellelgi tore olla, samuti ei tohi kellelgi tekkida tunnet, et jõulud on rõõmsad, naljakad ja huvitavad. Adolf Sooda arvates peavad jõulupühad olema pikad, igavad ja tüütud, mille ajal liialdatakse rasvase raskestiseeditava toidu ja kange alkoholiga ning kuulatakse igavaid jõululaule. Rakvere jõulud on viimastel aastatel olnud liiga lõbusad, leidis Sooda, ning et kergemeelsete ilmingute põhjustajaks on installatsioonid, mis linnakunstnik Teet Suure mahitusel kesklinna püsti pannakse. Linnakunstnik Teet Suur olevat üldse liiga arukas inimene Rakvere linna jaoks. Linnakunstnikku on korduvalt kutsutud liituma Rakvere lollide ühinguga, aga kodanik Suur ainult naervat lolli jutu peale ja soovitavat lollimängimine lõpetada. Adolf Sooda tegi ettepaneku jõuluinstallatsiooni püstitamine Rakveres  keelata ja selle asemel metsast maha raiuda ning linna tuua nii palju traditsioonilisi kristlikke kuusepuid, kui leidub Rakveres lolle.

Rakvere lollide ühingu esimees Engelbert Oinas tänas kolleegi suurepärase idee eest, tema sõnul pole midagi nii lolli ammu Rakveres kuuldud. Adolf Sooda ettepanek pandi hääletusele ja võeti vastu ühel häälel. Erapooletuks jäi Nikolai Uugamets, kes arvas, et ettepaneku poolt hääletamiseks pole tarvis tõsta kätt, vaid hoopis pea ees aknast alla hüpata. Hüppe tagajärjel maapinnaga suurel kiirusel kohtudes sai Nikolai Uugamets kerge peapõrutuse ja jäi veel lollimaks, mille üle kohalviibijatel oli hea meel.

4. Jooksvate küsimuste osas arutati lollide ühingu liikmemaksu langetamist seniselt neljalt eurolt kolmele eurole. Loodetakse, et odavam liikmemaks meelitab lollide ühingusse palju uusi liikmeid. Lollide ühingu laekur Johannes Eesel kandis ette, et ühingu kassa on tühi. Kuhu raha kadus, imestas Engelbert Oinas, kelle teada pidi kassas mitu miljonit eurot olema. Sellele küsimusele Johannes Eesel, keda viimasel ajal on nähtud ringi kihutamas uhiuue Alfa Romeoga, kahjuks vastata ei osanud. Sellega loeti Rakvere lollide ühingu koosolek lõppenuks. Ühingu liikmed jooksid lollis meeleolus rõõmsalt linna peale laiali.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles