Tulekul on hea energiaga jazzfestival

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Pissarenko.
Oleg Pissarenko. Foto: Liis Treimann / Postimees

Tartu rahvusvaheline džäss- ja rütmimuusika festival IDeeJazz laieneb sel aastal ka Narva.

Tartu rahvusvahelise džäss- ja rütmimuusika festivali IDeeJazz eesmärk on asetada Tartu ja Narva maailma džässkultuuri kaardile, tuues mõlema linna lavadele Eesti, Euroopa ja eri kontinentide džässivaldkonna parimad esindajad.

8.–11. novembril toimuva festivali lavadel saab näha maailma tippmuusikuid Saksamaalt, Taanist, Hollandist, USAst, Poolast, Venemaalt, Marokost, Soomest ja muidugi Eestist. Esinejaid on kokku üheksast riigist ja kahes linnas toimub 17 kontserti.

IDeeJazz 2017 esinejate hulgas on auväärse karjääriga ja sügavalt kirglik Poola laulja ning kultuuri saadik Anna Maria Jopek oma uue trioga; fenomenaalse hääleulatusega maailmaklassi talent, žanrite piire ignoreeriv laulja ja trombonist Aubrey Logan USAst; samaaegselt jõuline ja tundlik Sahara kõrbest pärit Maroko lauljatar Oum; rahvusvaheliselt tunnustatud meisterlik trompetist ja pianist Sebastian Studnitzky oma kvartetiga Saksamaalt, rikkalikult auhinnatud Taani kitarrist ja helilooja ning ECM artist Jakob Bro; meie enda eesti legend ja geniaalne laululooja Vaiko Eplik koos värske trioga Triller, kuhu kuuluvad veel virtuoossed kitarristid Ain Agan ja Andre Maaker; 12-liikmeline mini-bigbänd New Rotterdam Jazz Orchestra Hollandist ja üle poole sajandi Venemaa džässkitarri lipulaev olnud Aleksei Kuznetsov.

IDeeJazzil korraldajatel on hea meel esitleda ka spetsiaalselt festivali jaoks sündinud projekti EV100 eri: «Rõõmu rada», mis toob kõlamaailmade valdaja Raun Juurikase eestvedamisel fookusesse valiku rõõmu ja soojuse energiaga täidetud lugusid läbi aegade, mis näitavad eesti muusikakultuuri päikeselist poolt. Projektis laulab armastatud eesti laulja Liisi Koikson.

IDeeJazzi peakorraldaja Oleg Pissarenko: «Muusika ühendab inimesi läbi rõõmu ja ühiste inimlike väärtuste tunnetamise. Sellepärast teeme sel aastal festivali IDeeJazz nii Tartus kui ka Narvas, et mõlema linna elanikud ja külalised saaks kogeda kvaliteetseid muusikalisi hetki koos maailma tippartistidega. Tahan, et maailma tasemel esitatud kontsertidel sündiv energialaeng saaks osaks mitte ainult Pariisi, New Yorgi või Berliini kuulajatele vaid ka Tartu ja Narva publikule! Tere tulemast IDeeJazzile!»

EV100 egiidi all Narvas aset leidev IDeeJazz kutsub avastama linna kaunemaid ja põnevamaid paiku nagu nüüdisaegne TÜ Narva Kolledži hoone; erakordsete vaadetega Joaoru Rannahoone, Kreenholmi Manufaktuuri Carri Villa, kus tegutseb Narva Kunstiresidentuur ja ajalooline Narva Muuseumi Remteri saal.

Tartus on napilt aasta tagasi valminud suurejooneline ja multifunktsionaalne Eesti Rahva Muuseumi hoone just see keskkond, mis võimaldab luua värviküllase festivalipaiga, et nautida kõiki sündmusi sama katuse all.

Festivali nimes sisalduv viide ideedele väljendub esinejate valikus, kus igal artistil on öelda midagi erakordset ja isikupärast – midagi, mis kõnetab publikut, pakub mõtteainet ja annab elule värvi. Sõna «jazz» tähistab aga lisaks žanrile ka avatud ja loomingulist meelelaadi – seda nii muusiku kui kuulaja seisukohast.

IDeeJazz on nagu Eestigi – mitte just suur, aga see-eest sisukas. Iga kontsert on eristuv ja ainulaadne. Seni on IDeeJazzil esinenud teiste hulgas Richard Bona, Dino Saluzzi, Marcin Wasilewski, Enver Izmaylov, Sven Grünberg ja Mess, Radar, Peeter Volkonski ja E=mc2, Tõnis Mägi, Marju Kuut, Tõnu Naissoo, Kristjan Randalu, Hedvig Hanson, Kadri Voorand, Laura Remmel, Sofia Rubina, Villu Veski, Raivo Tafenau, Jaak Sooäär, Tanel Ruben, Oleg Pissarenko, Estonian Voices ja paljud teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles