Konrad Mäe preemia laureaat on teada

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristi Kongi (maalikunstnik)
Kristi Kongi (maalikunstnik) Foto: Iris Janvier

2017. aasta Konrad Mäe nimelise preemia, mille väärtus on 3200 eurot, ja medali otustas žürii anda maalikunstnik Kristi Kongile. Preemia tõid kunstnikule isiknäitused «Aberratsioon. Harjutused valguse ja varjuga» Vaal galeriis ja «Kas oled end näinud?» Hobusepea galeriis ning osalemibe mitmetel grupinäitustel.

Konrad Mäe nimelist medalit ja rahalist preemiat annavad alates 1979. aastast välja Eesti Kunstnike Liit, Eesti Maalikunstnike Liit ja Eesti Kultuurkapitali kujutava- ja rakenduskunsti sihtkapital. Preemia žürii liikmed olid Mari Roosvalt ja Mart Vainre Eesti Maalikunstnike Liidust, Maria Arusoo ja Inga Heamägi Eesti Kultuurkapitalist, Vano Allsalu ja Elin Kard Eesti Kunstnike Liidust,

Žürii hinnangul on Kristi Kongi maalikunstnik, kes oma loomingus laiendab maali kui kunstimeediumi mõistet, lähenedes maalikunsti diskursusele uurimuslikult ja kontseptuaalselt. Tema teosed keskenduvad värvi ja valguse analüüsile, värviloome narratiivile ning ruumi ja värvi suhetele ruumis. Kristi Kongi pühendumine värvide, valguse ja ruumi omavaheliste suhete uurimisele on tähelepanuväärne ja tunnustust vääriv.

Kristi Kongi (1985) on Eesti üks kirkamaid maalikunstnikke kaasaegse kunsti maastikul. Ta on lõpetanud Tartu Kõrgema Kunstikooli ning Eesti Kunstiakadeemia maali osakonna. Kristi Kongi pälvis 2011. aastal Eesti Kunstiakadeemia Noore Kunstniku preemia ja 2013. aastal Sadolini kunstipreemia kaubamärki haldavalt Akzo Nobelilt. 2016. aastal oli ta nomineeritud Eesti kaasaegse kunsti preemiale Köler Prize.

Tema viimaste aastate ülesastumistest meenuvad esimesena isiknäitus «Siis. Praegu. Kõikide aegade vahel» Tallinna Linnagaleriis ja mastaapne väljapanek grupinäitusel «Can’t go on. Must go on» / «Võimatu minna. Kindlasti minna» Tallinna Kunstihoones (mõlemad 2014), samuti mahukas installatsioon «Pilk läbi pisarate» 2016. aasta Köler Prize'i nominentide näitusel Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis.

Kristi Kongi. Näitusevaade isiknäituselt «Kas oled end näinud?» Hobusepea galerii 03.11.-21.11.2016.
Kristi Kongi. Näitusevaade isiknäituselt «Kas oled end näinud?» Hobusepea galerii 03.11.-21.11.2016. Foto: Sirja-Liisa Eelma

Preemia kandidaatideks esitati sel aastal Eesti kunstiinstitutsioonide poolt Liisi Eelmaa (1982) installatsiooniseeria «Kopeerida püüet» eest näitusel «(Hüper)emotsionaalne: SINA» Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis ja selle edasiarenduse eest Eesti Fotokunstimessil, Mihkel Ilus (1987) isiknäituse «Pista see endale seina» eest Hobusepea galeriis, Jüri Kask (1949) isiknäituse «Pikalt ja pidevalt» eest Tartu Kunstimajas, Kristi Kongi (1985) isiknäituste «Aberratsioon. Harjutused valguse ja varjuga» eest Vaal galeriis ja «Kas oled end näinud?» eest Hobusepea galeriis ning osalemiste eest mitmetel grupinäitustel, Holger Loodus (1970) maalimeediumi piiride avardamise eest näitustel «Volüüm. Imaginaarne kontsert seitsmele aurikule» Tartu Kunstimajas ja «Teekond maailma lõppu» Tallinna Kunstihoone galeriis, Mihkel Maripuu (1987) intrigeeriva ja kaasaegse maalikäsitluse eest isiknäitusel «Maine igatsus: leida ja kaotada» Hobusepea galeriis koos Laivi Suurväljaga, Mall Paris (1954) isiknäituse «Sinine joon» eest Toompea lossi kunstisaalis ning kunstnike tandem Grisli Soppe-Kahar (1990) ja Danel Kahar (1990) ühisnäituse «Mustad muumid ja planeet Maa: lilled elavatele» eest Tartu Kunstimajas.

Konrad Mäe nimeline medal ja preemia antakse üle Konrad Mäe sünnipäevaal 1. novembril. Preemia antakse maalikunsti teose, teoste seeria, näituse või kunstiprojekti eest, mis on oluliselt rikastanud eesti maalikunsti ning olnud avalikult eksponeeritud ajavahemikul väljaandmisele eelneva aasta 1. novembrist kuni väljaandmise aasta 1. novembrini. Preemiaga kaasneva medali autor on metallikunstnik Enn Johannes.

Alates 1979. aastast on preemia pälvinud paljud silmapaistvad Eesti maalikunstnikud: Olga Terri, Tõnis Saadoja, Lembit Sarapuu, Alice Kask, Kaido Ole, Enn Põldroos, Sirja-Liisa Eelma, Toomas Vint, Merike Estna, Peeter Mudist, Jaan Toomik, Lembit Saarts, Tiit Pääsuke, Valeri Vinogradov, Aili Vint, Olev Subbi, Sirje Runge, Jüri Arrak, Peeter Allik, Lola Liivat, Andres Tolts, Uno Roosvalt, Laurentsius & A.D., Erki Kasemets, August Künnapu ja paljud teised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles