Kultusmaraton: kaks ööpäeva jutti Soome filmi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuhulgas tuleb esitamisele ka «Calamari Union» (1985), Aki Kaurismäki
Muuhulgas tuleb esitamisele ka «Calamari Union» (1985), Aki Kaurismäki Foto: Kaader filmist

PÖFF teeb Soomele 100ndaks sünnipäevaks erilise kingituse ning näitab 48 tunni jooksul järgemööda ära 23 kultuslikku filmi Soome kinoajaloost. Sellisel kujul ja koguses korraga pole Soome filme veel kunagi varem linastatud — ei Eestis ega teadaolevalt ka mujal maailmas.

Kahe ööpäeva pikkune pretsedenditu filmimaraton leiab aset 24.-26. novembrini Tallinna Kinomajas, muutudes selleks puhuks tõeliseks Soome klubiks. Lisaks mitmekesisele filmiprogrammile saab laulda karaoket ning kuulata ansamblit Marko Haavisto & Poutahaukat, kes mängis ennast kuulsaks Aki Kaurismäki filmis «Mees ilma minevikuta». Seansse tulevad sisse juhatama mitmed Soome filmitegijaid alates Jörn Donnerist lõpetades Kati Outineniga.

Ürituse avab Jörn Donneri legendaarne dokumentaalfilm «Neetud! Soomemaa vaated», mis kujutab läbilõiget Soome ühiskonnast aastal 1970, kus kõrvuti eksisteerivad ilus ja kole, kurb ja naljakas, õrn ja rõve. Filmi kärpimata versioon tuli välja alles 1980ndate lõpus. Ekraanile jõudvad linateosed on pärit aastatest 1938-2008, mille seast leiab lisaks draamafilmidele veel thrillereid, õudus ja erootilisi filme, kriminulle ja komöödiaid. Aastate jooksul kultusliku staatuse omandanud filmidest suur osa linastuvad Eesti ekraanidel esimest korda. Sündmuse erilisust rõhutab tõsiasi, et kogu filmivalik tuleb näitamisele vanadelt 35-millimeetristelt lintidelt.

Intrigeeriva kava on spetsiaalselt PÖFFi tarvis kokku pannud mainekas Sodankylä filmifestival, mille asutajate ja kunstiliste nõustajate hulka kuuluvad ka Aki ja Mika Kaurismäki. «Valik esindab sajandat sünnipäeva tähistava Soome riigi mitmekülgset vaimset maastikku, mis on väärt taasavastamist. Sõna «kultus» tõlgendame me siin nii laialt kui võimalik, nimetades nõnda filme, mis on esile kutsunud vaimustust ja nördimust ning elanud kauem kui üks põlvkond. Kogu see isuäratav pidusöök kantakse tagatipuks ette tselluloidil, nii et vaatajat ootab ees harvaesinev nauding,» ütles Sodankylä festivali kavajuht Milja Mikkola.

Kogu maratoni programmi vaata siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles