PÖFF võtab fookusesse Flandria eduloo

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Ebaõnnestujad" on ühe tänapäeva Belgia kõige tuntuma režissööri Felix van Groeningeni läbilöögifilm.
"Ebaõnnestujad" on ühe tänapäeva Belgia kõige tuntuma režissööri Felix van Groeningeni läbilöögifilm. Foto: Kaader filmist

Ajendatuna Flandriast pärit linateoste üha kasvavast rahvusvahelisest mainest, võtab Pimedate Ööde filmifestival tänavu fookusesse selle Belgia hollandikeelse regiooni filmikunsti.

Ainuüksi sel kümnendil on kaks flaami filmi — «Härga täis» ja «Katkenud ahela lõpp» — kandideerinud Oscarile, võidetud on mainekaid auhindu ja jõutud rahvusvahelisse levisse. Eesti kinodes linastusid mullu «See juhtus Ardennides», «Belglaste kuningas» ja «Belgica». Kolm aastat tagasi sai PÖFFil peauhinna Gust van den Berghe film «Lutsifer».

«See on väike suur filmiregioon, millel on väga selge ja äärmiselt huvitav identiteet,» ütles PÖFFi juht Tiina Lokk.

Festivali avab Flandriast pärit Belgia režissööri Michaël R. Roskami film «Võidusõitja ja võllaroog» — efektne amour noir, mille mängivad elust suuremaks juba Hollywoodis kanda kinnitanud Matthias Schoenaerts ja Adèle Exarchopoulos.

Veneetsia festivalil esilinastunud traagiline armastuslugu, mille Belgia on esitanud ka mitteingliskeelse filmi Oscarile, juhatab sisse kümnest hoolikalt valitud palast koosneva fookusprogrammi.

Aastatest 1983–2017 pärit valikusse kuulub terve hulk flaami uuema filmiloo seisukohast märgilisi ja rahvusvahelistel festivalidel auhinnatud teoseid. «Öine Brüssel» toob ekraanile omas ajas uut tüüpi tegelase — sihitult Brüsseli tänavail uitava destruktiivse antikangelase. «Pöörast armastust» pidas Charles Bukowski parimaks oma raamatute järgi tehtud filmiks. «Daensi, mässulist preestrit» käis kinos vaatamas iga kuues flaam. «Härga täis» kandideeris Oscarile ja lennutas Hollywoodi korraga kaks praeguse Belgia filmikunsti suurt nime — Michaël R. Roskami ja Matthias Schoenaertsi.

Flandriast pärit filmide tänapäeva tutvustavatest linateostest on kõige tuntum «Segaduses», mis võitis Veneetsia festivali kõrvalvõistlusprogrammis Horisondid parima režii preemia ja äsja koguni kuus Ensori auhinda – Flandria Oscarit. «Fassaadid» on veel nii värske, et PÖFFil leiab aset selle rahvusvaheline esilinastus. Vaid ühte filmi kümnest — «Härga täis» — on PÖFF varem näidanud.

Peale selle võistleb festivalil parima debüütfilmi auhinnale Kristof Hoornaerti «Ülestõusmine». Tegu on ühe ulatuslikuma flaami filmide fookusega, mis on seni rahvusvahelistel festivalidel aset leidnud. «PÖFFi reputatsioon ja kvaliteet oli üks peamisi põhjusi, miks me otsustasime just nendega koostööd teha,» ütles Flandria Valitsuse esindaja Yves Wantens.

Kuuemiljonilise elanikkonnaga Flandrias valmib kümmekond mängufilmi aastas, lisaks kaastoodetud filmid. 2016. aastal võitsid flaami linateosed üle 200 auhinna kõikjalt maailmast.

Fookus saab teoks tänu Flandria valitsusele ning filmiorganisatsioonidele Flanders Audiovisual Fund ja Screen Flanders.

Flandria fookuse filmid

  • «Öine Brüssel» (Brussels by Night, 1983), Marc Didden
  • «Pöörane armastus» (Crazy Love, 1987), Domique Deruddere
  • «Kangelane Toto» (Toto le héros, 1991, kaastootmine), Jaco van Dormael
  • «Daens, mässuline preester» (Daens, 1992), Stijn Coninx
  • «Ebaõnnestujad» (De helaasheid der dingen, 2009), Felix van Groeningen
  • «Härga täis» (Rundskop, 2011), Michael R. Roskam
  • «Segaduses» (Home, 2016), Fien Troch
  • «Lõpetamata minevik» (Le passé devant nous, 2016), Nathalie Teirlinck
  • «Koorem» (Cargo, 2017), Gilles Coulier
  • «Fassaadid» (Façades, 2017), Kaat Beels ja Nathalie Basteyns

Flandria fookuse piletid on müügil alates tänasest. Lähemalt vaata www.poff.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles