Teater annab juubeli puhul välja juturaamatu

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VAT Teater 2017. aastal. Fotol (vastakult) Sander Põllu, Meelis Põdersoo, Maari Talvist, Mihkel Seeder, Ago Soots, Aare Toikka, Mari-Liis Velberg, Eva Naruskberg, Raul Õitspuu, Tiiu Talvist, Margo Teder, Tiina Rebane.
VAT Teater 2017. aastal. Fotol (vastakult) Sander Põllu, Meelis Põdersoo, Maari Talvist, Mihkel Seeder, Ago Soots, Aare Toikka, Mari-Liis Velberg, Eva Naruskberg, Raul Õitspuu, Tiiu Talvist, Margo Teder, Tiina Rebane. Foto: Siim Vahur

1. oktoobril tähistas Eesti esimene vabateater VAT Teater 30. sünnipäeva. Tähtsat päeva tähistatakse rahvusraamatukogus täna, 3. novembril. Muude ettevõtmiste hulgas tutvustatakse esimest korda juubeli puhul välja antud raamatut nimega «Juturaamat».

VAT Teatri 30. sünnipäeva puhul ilmunud kollaste kaantega «Juturaamatu» koostas Rait Avestik. Avestik ütlebki, et VAT Teater on tegutsenud 30 aastat ja raamat on koostatud just selleks puhuks või selle tõttu. «Kuigi raamatu kaas on kollane ja pealkirjaks «Juturaamat», ei ole tegemist siiski sünnipäevavahuse lõbusate lugude kogumiga, vaid teatrilooliselt klaari, adekvaatse ja kohati kriitilisegi vaatega teatri viimasesse kümnendisse,» selgitab autor.

Kümme aastat tagasi VATi 20. sünnipäevaks koostatud raamatu üheks autoriks oli samuti Rait Avestik. «See raamat oli teatri ajaloost ja loomingust ning kandis nime «Isiklik teater», mis  viitas pigem teatri juhtide Aare Toikka ja Tiina Rebase isiklikule suhtele VATiga, samuti koostaja heale läbisaamisele nii VATi kui ka selle tegijatega, siis nüüdne «Juturaamat» on sisuliselt isiklik. Lisaks küsija rollis siinkirjutajale vaatavad teatri lähiminevikku ja tulevikkugi kümme VATiga kaugemalt, lähemalt või väga lähedalt seotud teatraali.»

Kui efektiivne teatriloolises mõttes taoline jutustamine on, selgub Avestiku arvates aastate pärast. «Põhjalikud andmed raamatu peatükis «Lisa» seda efektiivsust kindlasti suurendavad,» nendib Avestik. «Siiski on mu meelest reljeefselt välja joonistunud VATi tänane olemus ja see mõjub meie liiga kiiresti muutuvas ja ebastabiilses maailmas kas või näiteks VATi 40. või 50. sünnipäevale mõeldes kuidagi kindlustunnet tekitavalt. VATi looming (mis on otseses ja tugevas seoses nende saaliga rahvusraamatukogus) võib ühele meeldida ja teisele mitte, aga midagi tõestada ja õigustada pole VATil ammu vaja. Ikkagi 30 aastat juba!»

Lisaks raamatu koostaja enda mõtisklusele VAT Teatri olemusest on raamatu jaoks põhjaliku intervjuu andnud VAT Teatri kunstiline juht Aare Toikka, näitleja-lavastaja Margo Teder, näitekirjanik Andrus Kivirähk, mitme VAT Teatri lavastuse kunstnik ja muusika autor Kaspar Jancis, näitleja Katariina Unt, teatrikriitik Madis Kolk, näitleja Liisa Pulk, lavastaja Raivo Trass, külalislavastaja Saksamaalt Christian Römer ja näitleja-lavastaja Tanel Saar.

Raamatu esitlus toimub täna, 3. novembril, VAT Teatri sünnipäevale kutsutud sõprade ringis rahvusraamatukogus, peagi on «Juturaamat» saadaval ka raamatupoodides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles