15 viisi kallim maha jätta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brix & The Extricated, Part 2 Blang
Brix & The Extricated, Part 2 Blang Foto: plaat

Extricated koosneb ansamblist The Fall välja visatud muusikutest. Muusikud on inimrühm, keda Falli liider Mark E. Smith vihkab. Kui Smith Falli 40 aastat tagasi asutas, arvas tema isa, et poiss on peast haige.

Brix & The Extricated

  • Part 2
  • Blang
  • Hinne: 3

Brix kohtas Marki ja abiellus temaga 1983. aastal. Brix tuli Ameerikast. Marki kodulinnast Manchesterist Inglismaal ei teadnud ta midagi. Ta ei oodanud aga, et see nii depressiivne on. Punastest tellistest majad, mürgine taevas, rõõmutud, vaesed inimesed. „Kus oli värv?“ küsib Brix oma mälestusteraamatus.

Mark elas endises kiriklas. Oo, nii suur maja, mu mees on rokistaar, rõõmustas Brix. „Don’t be silly,“ ütles Mark. Ta üüris seal korterit. Üür oli 20 naela nädalas. Koridoris haises muidugi uriini järele. Korteris oli hunnik kasse ja oligi peaaegu kõik. Ma ei arvanud, et ta nii vaene on, kirjutas Brix.

Köögis oli ruumi ainult ühel inimesel seista. „Piima tahad?“ küsis Mark. ’Course, luv. „Ma võtan ise,“ pakkus Brix. Ta vaatas ringi. „Kus sa piima hoiad?“ Akna taga, ütles Mark. „Mis mõttes nagu?“ ei saanud Brix aru. Mark selgitas, et külmkapp läks ammu katki ja ta pole viitsinud korda teha.

Brix läks käsi pesema. Vesi oli külm. „Mark, sooja vett pole!“ hüüdis Brix. Boiler tuleb käima panna, õpetas Mark. „Mis on boiler?“ küsis Brix. Mark selgitas. „Kas sul dušš on?“ küsis Brix. Mark näitas voolikut, mis käis kraani otsa. „Normaalset dušši pole vä?“ ahastas Brix.

Põrandal asetses muusikakeskus ja hunnik plaate. Kõikjal vedeles Marki laulutekste ja raamatuid. Marki kurnav kirjandusnälg ja sama nõudlik kaasaegse informatsiooni janu olid loonud stiili, mis rokkmuusikata oleks raamatumaailmas õudust tekitanud. Marki leksikonis olid aukohal Wyndham Lewise „Blast 1“ ja „Blast 2“, ajaloolised elulood ja „George Besti jalgpalli aastaraamat 1975“.

Just värvi tõi Brix Falli ja Fall hakkas lõpuks jõudma Briti Top 40sse. Igavesti see ei kestnud ja nüüd teeb Brix oma plaate. „Part 2“, mis on tegelikult debüütalbum, kõlab nagu nukumajas ringi vurav muskliauto, vanaema Blondie külas naisbritpopibändidel. Dostojevski tegelane arvas, et elada vanemaks kui 40-aastane on vulgaarne, aga „Part 2“ on igati ohutu ja lustakas rokk. Neil Armstrongi raketil oli Maale tagasi jõudes ainult sekundite jagu kütust järel ja Extricatedil pole palju enam selle plaadi lõpuks.

Esitatakse ka Falli lugusid, nt „Hotel Bloedel“, mis tundub praegu sama vajalik kui elektrooniline käekell, aga miks ka mitte, kui Brix on ju üks loo autoritest. „Repetitious history / One more time for the record.“

Mark pahandas Brixi raamatu peale. „Kellelgi polnud Manchesteris sel ajal dušši!“

Kuuldavasti on Mark lahutanud nüüd ka juba viimasest naisest.

Falli järgmise plaadi nimeks pärast Brixi lahkumist sai „Extricate“ (1990) ja sellel polnud ühtegi halba lugu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles