Aja auk. Aeglane lõppmäng

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rivaalid: Björn Borg (Sverrir Gudnason) ja John McEnroe (Shia LaBeouf) filmis „Borg/McEnroe“.
Rivaalid: Björn Borg (Sverrir Gudnason) ja John McEnroe (Shia LaBeouf) filmis „Borg/McEnroe“. Foto: outnow.ch

Filmi „Borg/McEnroe“ raamistik on Björn Borgi ja John McEnroe duell. Nad olid aga palju muud, see duell ei defineerinud neid. Võib-olla ka defineeris. Aga ikkagi on ju huvitav, et Borg üritas hiljem ka tagasitulekut ja see oli spordiajaloo üks suuremaid läbikukkumisi.

Borgist sai aastatel 1974–1981 esimene mees, kes võitis 11 suurt slämmi, kuus Prantsuse lahtist ja viis Wimbledoni. Nagu märkate, ei läinud Borgil hästi Ameerika Ühendriikide ega Austraalia lahtistel, ta oli veidi piiratud mängija ja võib-olla hakkas see ka teadvust sööma: „Ahaa, ma ei ole ikkagi hea mängija, võib-olla peaks midagi muud tegema, näiteks kingi parandama.“

Hästi läks USA lahtistel McEnroel. Tema võitis üksikmängus seitse suurt slämmi, neli Ühendriikides ja kolm Wimbledoni turniiril. Borg loobus 26-aastaselt tennisest. Filmi „Royal Tenenbaums“ (2001) murtud tennisegeenius (Luke Wilson) põhineb kuuldavasti just temal. Borgi hakkasid defineerima muud asjad. Omanimelise firma aluspüksid, millest said Rootsis edukaimad aluspüksid Calvin Kleini järel. Borg elas laia elu, osales iludusvõistluste žüriides. Ühel sellisel kohtas ta lootustandvat Rootsi modelli Jannike Björlingi.

Borgi naine, tennisist Mariana Simionescu luges 1984. aastal lehest, et mees oli Hawaiil välja ilmunud Björlingiga, kes oli sel ajal 17-aastane. Järgnes lahutus. Borg ei abiellunud Björlingiga. Nad said lapse, aga 1989 abiellus Borg Itaalia rokistaari Loredana Bertega. Björling läks televisiooni ja ütles, et ei anna Borgile luba nende lapse isa olla. Ta ütles, et Borg oli nende suhte ajal tarvitanud kokaiini. Borg kaebas Björlingi mustamise eest kohtusse ja võitis. Kogu Rootsi teadis pärast seda Björlingit ja keegi ei tahtnud temaga käia.

Bertet, kes oli Borgist kuus aastat vanem, süüdistati noore poisi pea segi ajamises. Bertega abiellunud Borg müüs oma Stockholmi elamise, kaatri ja auto. See ei tähendanud, et tal oleks raha otsas olnud, Monte Carlos elav Borg lihtsalt lõpetas Rootsiga suhted. Tal oli kõrini ka Rootsi ajakirjandusest. Kuu pärast Borgi asjade müüki tegi Berte enesetapu, kuid jäi ellu.

1991 üritas 35-aastane Borg uuesti tennist mängima hakata. Ta kasvatas juuksed taas pikaks ja hakkas mängima vana, puust reketiga. Borg ei võitnud ühtegi matši. 2006. aastal lükkas Borg oma auhinnad müüki. Mitu tennisekuulsust proovis Borgile aru pähe panna, nende seas Jimmy Connors (kes on siin filmis täiesti olemas) ja McEnroe.

McEnroe oli rokimees ka väljaspool väljakut. Teismeline McEnroe märkas, kuidas tüdrukud hüsteeritsesid Borgi esimese Wimbledoni võidu peale. Kui McEnroe hakkas Euroopas mängimas käima, sai nohikust mees, kellega Briti rokistaarid tahtsid hängida. McEnroel polnud aimugi, et Robert Plant või Tony Iommi on Wimbledoni fännid.

Pretendersi teiste liikmetega kohtus McEnroe enne (hilisema pruudi) Chrissie Hynde’iga tutvumist. Nad tulid Londonis tema üürikorterisse, kui ta võitis 1981. aastal Wimbledoni. Pretendersi kitarrist James Honeyman-Scott küsis McEnroelt, kust 8-ball’i saaks. McEnroe isegi ei teadnud, mis see on. Aasta hiljem suri Honeyman-Scott üledoosi tõttu.

Rolling Stonesiga kohtus McEnroe esimest korda 1981. aastal New Jerseys. Nagu ikka, oli see Vitas Gerulaitis (ka filmis olemas), kes McEnroe lava taha viis. Neid tervitasid Ronnie Wood ja Keith Richards, kes pidutsesid üpris ägedalt ja McEnroe hakkas muretsema, kas ei peaks mitte varsti kontserti alustama. Siis aga öeldi, et Mick Jagger soovib McEnroe ja Gerulaitisega marihuaanat suitsetada ning tuli muidugi suitsetada. McEnroe meenutab, et kiskus kangesti Axl Rose’i territooriumile juba, kui ei teatud, mis ajal kontsert algab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles