Soomes puhkes Eurovisiooni skandaal (10)

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saara Aalto
Saara Aalto Foto: Steve Ross/Capital Pictures/Scanpix

Soome rahvusringhääling YLE otsustas saata igasuguse konkursita riiki Eurovisiooni lauluvõistlusele esindama telesarjas «The X Factor» populaarsust kogunud laulja Saara Aalto. Soome muusikaüldsus on sellisest otsusest nördinud, sest varem väljakuulutatud konkursile laekunud 300 lugu jäävad nüüd võimalusest Euroopas silma paista ilma. YLE kommenteerib, et neil on konkursi korraldajana õigus ka poolel teel reegleid muuta.

Soomes valitakse juba mõnda aega Eurovisiooni lauluvõistlusel riiki esindavat lugu nagu meil Eesti Laulul konkursiga Uuden Muusiikkin Kilpailu. (Uue Muusika Võistlus). Selle aasta tähtaeg oli septembri alguses ning konkursile laekus lausa 300 lugu. Ajalehe Helsingin Sanomat teatel otsustati aga 15. septembril, et Eurovisiooni lauluvõistlusele sõidab välismaal tuntust kogunud Saara Aalto ning temaga sõlmiti ka vastav leping.

Muusikud küsivad avalikus kirjas, kas selline teguviis oli eetiline ning kas edaspidi üldse saab rahvusringhäälingut usaldada. YLE loovjuht Ville Vilén vastas, et nende eesmärk on pakkuda publikule võimalikult huvitavat ja meelelahutuslikku show'd. «Kuna avalikule konkursile laekunud lugude seast sobivat ei leitud, otsustati reegleid muuta. Selleks on YLE-l kui konkursi korraldajal ka õigus.» Ta lisas, et järgmisel aastal võivad konkursitingimused taas muutuda.

Muusikute esindaja Aku Toivonen ütles Soome väljaandele Iltalehti, et selle kirjaga nad oma küsimustele vastuseid ei saanud, pealegi oli YLE kirja toon arrogantne ja halvustav. «Lisaks võib sellest välja lugeda, et konkursi tingimused muutuvad poolel teel ka edaspidi. Lisaks ei saa me teada, kust tulevad Aalto lood. Siin on küsimus juba YLE usaldusväärsuses.»

Avalikkusele ei ole nimelt veel teada antud, kes kirjutavad kolm lugu, mille seast valitakse parim, millega Aalto Portugali sõidab.

Eesti Laulu produtsent Mart Normet ütles Postimehele, et laulude valimise süsteeme on erinevaid, iga riik valib vastavalt oma tunnetusele ja võimalustele sobivaima. Lisaks on igal rahvusringhäälingul õigus mis tahes reegleid kehtestada ja neid vajadusel muuta, kui tundub, et tulemus ei ole piisavalt hea.

«Paljudes riikides annab see, kui koondutakse ühe väga jõulise artisti taha, häid tulemusi. Selle eesmärgiks on 100 protsenti Eurovisiooni lauluvõistlus. Meie jaoks on see tähtis, aga Eesti Laul on tähtsam veel. Eesti Laulu eesmärk on muusikalise mitmekesisuse esiletõstmine ja pühitsemine ning oleme end konkursina tõestanud. Seetõttu ei ole praegu  mingisugust vajadust valida välja üks eesti artist, kelle taha kogu riik koonduma peaks. Meil on see kogu muusikamaailma pidu.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles