PÖFF Shortsi filmisoovitused

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tussu» (rež Renata Gąsiorowska, Poola)
«Tussu» (rež Renata Gąsiorowska, Poola) Foto: Kaader filmist

Filmid valis välja Heinrich Sepp

-«Vagur öö» (rež Qiu Yang, Hiina)

Haarav draama emast, kes peab oma kadunud tütart otsides silmitsi seisma ametnike ükskõiksuse ja kasvava süütundega. 2017. aastal lühifilmide kategoorias Kuldse Palmioksa vääriliseks tunnistatud film linastub osana Sleepwalkersi rahvusvahelise võistlusprogrammi kassetis «Üksildane koht elamiseks».

«Vagur öö» (rež Qiu Yang, Hiina)
«Vagur öö» (rež Qiu Yang, Hiina) Foto: Kaader filmist

-«Väike linn» (rež Diogo Costa Amarante, Portugal)

Tänavu Berliini filmifestivalil lühifilmi Kuldse Karu võitnud mängufilm noorest poisist Fredericost, kes saab teada, et kui inimestel süda seiskub, siis nad surevad. Mälestustest ja lapselikust kujutlusvõimest inspireeritud lugu süütusest, mis hakkab pärast surma teadvustamist tasapisi kaduma. Linastub Sleepwalkersi rahvusvahelise võistlusprogrammi kassetis «Süütuste aeg».

«Sukasääred» (rež Joanna Rytel, Rootsi)
«Sukasääred» (rež Joanna Rytel, Rootsi) Foto: Kaader filmist

-«Sukasääred» (rež Joanna Rytel, Rootsi)

Aus ja kurbnaljakas komöödia naisest, kes valmistub kohtinguks, paludes oma väikesel lapsel iga hinna eest sellest eemale hoida. Film naise rollikonfliktist vanemaks olemise ja seksuaalsuse vahel. Linastub Sleepwalkersi rahvusvahelise võistlusprogrammi kassetis «Veidruste linn».

«Emade vaikimine» (rež Ling Yiang, Hiina)
«Emade vaikimine» (rež Ling Yiang, Hiina) Foto: Kaader filmist

-«Emade vaikimine» (rež Ling Yiang, Hiina)

Vanem naisterahvas Xiaolin peab pärast Taiwani-reisi oma tütre abikaasa pärast võimuorganitele aru andma. Shanghai politsei poolt tagaotsitavaks kuulutatud ja eksiilis elanud režissööri Ying Liangi kogemustel põhinev film Hiina kommunistlikust režiimist. Linastub Sleepwalkersi rahvusvahelise võistlusprogrammi kassetis «Strange. Love».

«Kõik saab korda» (rež Céline Devaux, Prantsusmaa)
«Kõik saab korda» (rež Céline Devaux, Prantsusmaa) Foto: Kaader filmist

-«Kõik saab korda» (rež Céline Devaux, Prantsusmaa)

Video ja animeeritud elementidega eksperimenteeriv lahkuminemislugu, mis tänu oma leidlikele lahendustele võitis 2017. aasta Veneetsia filmifestivalil parima lühifilmi auhinna. Linastub Euroopa Filmiakadeemia nominentide kogumikus EFA Short Matters! 2.

«Minu isa tuba» (rež Nari Jang, Lõuna-Korea)
«Minu isa tuba» (rež Nari Jang, Lõuna-Korea) Foto: Kaader filmist

-«Minu isa tuba» (rež Nari Jang, Lõuna-Korea)

Nari Jangi joonisfilm on tundliku režiiga film perevägivallast läbi lapse silmade, mis haarab vaatajat nii leidlike visuaalsete kujundite kui emotsionaalse küpsusega. «Minu isa tuba» linastub Animated Dreamsi rahvusvahelise võistlusprogrammi kassetis «Ootusärevus».

«Tussu» (rež Renata Gąsiorowska, Poola)
«Tussu» (rež Renata Gąsiorowska, Poola) Foto: Kaader filmist

-«Tussu» (rež Renata Gąsiorowska, Poola)

Noor naine püüab ennast rahuldada, kuid see osutub oodatust palju keerulisemaks. Julge ja humoorikas animafilm Poolast, mis viib rännakule noore naise seksuaalsusesse. Linastub Visegradi animatsioonifoorumi VAF uute talentide kassettis «VAF New Talents».

«Aenigma» (rež Antonis Doussias, Aris Fatuoros, Kreeka)
«Aenigma» (rež Antonis Doussias, Aris Fatuoros, Kreeka) Foto: Kaader filmist

-«Aenigma» (rež Antonis Doussias, Aris Fatuoros, Kreeka)

Visuaalkunstnik Theodor Pantaleoni maalidest inspireeritud sürreaalne 3D-animatsioon, kus kohtuvad erinevate ajastute maalitraditsioonide kujutlusviisid, Vana-Kreeka mütoloogia ja kaasaegne kultuur. Linastub Animated Dreamsi rahvusvahelise võistlusprogrammi kassetis «Allhoovus».

INFOKAST

PÖFF Shorts

  • PÖFF Shorts toimub 21.–26. novembrini Tallinnas ja Tartus.
  • PÖFF Shorts on Pimedate Ööde Filmifestivali kärgfestival, mis keskendub lühifilmidele ja animatsioonile. Koondades enda alla rahvusvaheliselt tuntud Animated Dreamsi ja Sleepwalkersi programmid, pakub PÖFF Shorts valikut viimaste aastate põnevamatest ja julgematest lühifilmidest ning animatsioonidest.
  • PÖFF Shortsil on võimalik näha kolme Euroopa Filmiakadeemia (EFA) erilinastust Short Matters!, kus esitlusele tulevad 2017. aasta parima Euroopa lühifilmi auhinnale nomineeritud teosed.
  • 15 filmist koosnevast tsüklist leiab tänavusel Veneetsia filmifestivalil Orizzonti parima lühifilmi auhinna võitnud animatsiooniga eksperimenteeriva mängufilmi «Kõik saab korda» (rež Céline Devaux, Prantsusmaa) ning 2016. aastal lühifilmi Kuldse Palmioksa võitnud «Ajakoodi» (rež Juanjo Giménez). Eelmisel aastal Pimedate Ööde Filmifestivali lühifilmide programmis linastunud filmidest saab EFA erilinastuse Short Matters! kogumikus näha lugu romade identiteedist ja halastamatus bürokraatiast «Kirjutatud / kirjutamata» (rež Adrian Silisteanu, Rumeenia), mis võitis eelmisel aastal Sleepwalkersi grand prixʼ.
  • Lisaks rahvusvahelistele põhivõistlus- ja tudengite võistlusprogrammidele korraldab PÖFF Shorts kodumaiste filmide võistluse, kus saab näha viimase aasta parimaid eesti lühi- ja animafilme.
  • Shortsi programmis toimub mitu eriüritust, et kokku tuua rahvusvahelisi filmitegijaid ja publikut õdusas ja sõbralikus atmosfääris: külalislinastused, vestlused filmitegijatega, Öökino filmimaraton ning palju muud põnevat.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles