Läti rahvusliku filmiauhinna pälvis ka Eesti film

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Võigemast ja Mirtel Pohla filmis «Teesklejad».
Priit Võigemast ja Mirtel Pohla filmis «Teesklejad». Foto: Kaader filmist

Vallo Toomla mängufilm «Teesklejad» kuulutati äsja lõppenud Läti filmiauhindade galal möödunud filmiaasta parimaks rahvusvaheliseks koostööfilmiks.

«Teesklejad» võitis lätlaste rahvusliku filmiauhinna Suure Kristapsi pronkskujukese kategoorias, kus võistlesid filmid, mille valmimisse andsid oma panuse ka Läti filmitootjad. «Teesklejate» tootja on produktsioonifirma Amrion OÜ, kaastootjateks Studio Uljana Kim Leedust ja Locomotive Productions Lätist.

Samas kategoorias võistles ühtekokku kaheksa mängufilmi, teiste hulgas püüdis preemiat teinegi lätlastega kahasse toodetud Eesti mängufilm, Jaak Kilmi «Sangarid».

«Teesklejad» on siiani edukalt osalenud enam kui kahekümnel filmifestivalil ning pälvinud hulgaliselt auhindu, sh parima filmi preemia Kaliningradis toimunud Baltic Debuts filmifestivalil ja pressi lemmiku tiitli Roueni filmifestivalil.

«Teesklejate» stsenaristid on Livia Ulman ja Andris Feldmanis, kunstnik Eva-Maria Gramakovski ja operaator Erik Põllumaa. Peaosades on Mirtel Pohla ja Priit Võigemast, kõrvalosades Mari Abel ja Meelis Rämmeld, kaasa teevad ka Laine Mägi ja Andres Lepik. Filmi esilinastus toimus 19. septembril 2016 San Sebastiani filmifestivalil, kus võisteldi uute filmitalentide kategoorias. Tegemist oli selle maineka festivali ajaloo esimese eestikeelse võistlusfilmiga.

Suure Kristapsi festival on Läti olulisim ja mõjukaim filmipidu, mis annab võimaluse korraga ära vaadata Läti uusima filmiloomingu kui ka austada läti kino traditsioone. Samanimeline auhind asutati juba 1977. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles