Eesti inimeste uhke portreeraamat ootab tuge

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja-aastane Sirel Sofia.
Nelja-aastane Sirel Sofia. Foto: Toomas Volkmann

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul on loomisel rändnäitus ja kinkeraamat «Eesti läbi 100 silmapaari». Tegemist on Eesti looga, mida räägivad läbi oma portree, silmade ja emotsioonide sada inimest vanuses sada kuni üks eluaasta. Iga aastat iseloomustab üks inimene. Raamatu idee autor on Kaire van der Toorn-Guthan ja fotod on teinud tippfotograaf Toomas Volkmann. Iga soovija saab raamatu valmimist Hooandja kaudu toetada siin.

Raamatu kõige vanem portreteeritav on sündinud 1918. aastal ehk samal aastal kui Eesti Vabariik. Kõige noorem aga tänavu 24. veebruaril. Raamatusse on kaasatud nii kodu-Eestis kui ka mujal maailmas elavad eestlased, tuntud ja tundmatud, naised, mehed, lapsed, erineva (etniliste) päritolu, usulise ja soolise kuuluvusega inimesed, elukutselt ja eluvaldkonnalt poliitikast spordini, teadusest kunstini, muusikast põllumajanduseni.

Portreteeritute hulgas on helilooja Arvo Pärt, moekunstnik Aldo Järvsoo, kirjanik Hando Runnel, stand up koomik Ameerikast Andy Valvur, laulja Tommy Cash, kirjandusteadlane Mihhail Lotman, pesudisainer Kriss Soonik-Käärmann, Teeme Ära juht Eva Truuverk, ERRi korrespondent Moskvas Anton Aleksejev, kunstiajaloolane Rootsist Mai Raud-Pähn, lasteraamatute illustraator Ilon Wikland, kirjanik ja lavastaja Jim Ashilevi, maailma parim müüjatädi Ülle Indre, dirigent Paavo Järvi, Eesti vanim šokolaadimeister Otto Kubo, vigursuusataja Kelly Sildaru jpt. On hulganisti neid, kellega lugeja kohtub esimest korda.

Raamatu ülesehitus jaotub kaheks: portreteeritav ja läbi tema silmade nähtud Eesti meeleolu. Nõnda tuleb esitlusele ka sada vaadet tuntuimatest Eesti paikadest (Rummu karjäär), ehitistest (rehetalu), emotsioonidest (laulupidu), saavutustest (e-Eesti), fenomenidest (murakaraba), mis annavad ka Eestit mitte tundvale inimesele aimu meie maa kultuurist, loodusest, tehnikasaavutustest, köögist, kommetest. Portree ja meeleolu seovad üheks lühikesed tekstid eesti ja inglise keeles.

Raamatu maht on 420 lehekülge ja selle juurde kuulub (ränd)näitus, mis avatakse 2018. aasta veebruaris Eesti Rahva Muuseumis. Näitus avatakse ka Stockholmis, Madridis, Berliinis, Rotterdamis, Brüsselis, Luxembourgis, Torontos ja San Franciscos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles