Flandria filmid tegelevad enamasti luuseritega (1)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Ebaõnnestujad" linastub PÖFFil
"Ebaõnnestujad" linastub PÖFFil Foto: Kaader filmist

Tiit Tuumalu, kes veel eelmise PÖFFi ajal töötas Postimehe filmitoimetajana, koostas tänavuse PÖFFi jaoks kümnest filmist koosneva Flandria fookuse, vaatas mõne kuuga ära üle saja filmi. Nendest valis ta välja kümme väärt teost Flandria fookuse jaoks.

«Flandria filmi» võib määratleda kui Belgias valminud hollandikeelset linateost. «Huvitav on Flandria filmide juures tähele panna seda, et suur osa neist tegeleb elu kaotajate või luuseritega,» ütles Tuumalu ja soovitas tähelepanu pöörata selle žanri säravale esindajale «Ebaõnnestujad». Novembrikuisesse Eestisse eestlaste silmadele täiesti sobiv vaatamine.

Flandria filmide tasemest annab tunnistust fakt, et viimase paarikümne aasta jooksul on terve hulk neist jõudnud Oscari-nominatsioonini ning saanud peotäite kaupa auhindu tähtsamatelt rahvusvahelistelt festivalidelt. Tuumalu valik Flandra filmikunsti säravamatest ja süngematest esindajatest on ära toodud allpool.

«Daens, mässuline preester», 1992

  • Režissöör: Stijn Coninx, osades Jan Decleir, Gérard Desarthe, Antje de Boeck jt
  • Linastub PÖFFil 18. novembril, kestus 138 minutit
Fandria fookus PÖFFil, "Daens"
Fandria fookus PÖFFil, "Daens" Foto: Kaader filmist

See eelmise sajandi ajaloofilm räägib Adolf Daensist, preestrist, kes 19. sajandi lõpus tööstuslinnas Aalstis tegutsedes seisis sealsete tööliste ebainimlike töö- ja elutingimuste parandamise eest. Valdavalt prantsuskeelsele aristokraatiale vastandudes sattus ta konflikti seda toetava katoliku kirikuga, olles sunnitud lõpuks preestriameti maha panema.

Režissöör üritab taastada 19. sajandi lõpu olustikku suisa dokumentaalse täpsusega; seda kisendavam tundub sotsiaalne ebaõiglus, mida film edasi annab.

«Pöörane armastus», 1987

  • Režissöör Dominique Deruddere, osades Josse De Pauw, Geert Hunaerts, Michael Pas jt
  • Linastub PÖFFil 24. ja 25. novembril, 2. detsembril, kestus 90 minutit
Flandria fookus PÖFFil, "Pöörane armastus"
Flandria fookus PÖFFil, "Pöörane armastus" Foto: Kaader filmist

Rämeduse poeesia! Väidetavalt meeldis mässulisele kirjanikule Charles Bukowskile kõigist temast vändatud filmidest just see kõige rohkem. Hiljuti Sõpruse kinos linastunud Bukowski filmide retrospektiivist jäi see välja. Oma häiriva sisu tõttu ei pälvinud film laia publiku ja isegi kriitikute üksmeelset armastust, kuigi võitis San Sebastianis parima režissööri preemia ja müüdi 15 riiki.

«Öine Brüssel», 1983

  • Režissöör Marc Didden, osades François Beukelaers, Johan Joos, Michael Mentens jt
  • Linastub PÖFFil 17., 23. ja 26. novembril, kestus 92 minutit
Flandria fookus PÖFFil, "Öine Brüssel"
Flandria fookus PÖFFil, "Öine Brüssel" Foto: Kaader filmist

Maiuspala kõigile, kes armastavad öiseid kõledaid linnamaastikke, flaami moodsa filmikunsti verstapost. Esimest korda ilmub siin ekraanile närviline antikangelane, kes uitab sihitult multikultuurse Brüsseli – linna, mida ta ei armasta – tänavail ja elab välja oma seletamatut ängi, mis omandab ikka ja jälle destruktiivse iseloomu.

Imeväikese eelarvega linateose teises peaosas näeme võrratut François Beukelaersi; Raymond van het Groenewoudi tunnuslaulust sai aga superhitt. San Sebastiani filmifestivali parima debüüdi preemia. 

«Kangelane Toto», 1991

  • Režissöör Jaco van Dormael, osades Michel Bouquet, Jo De Backer, Thomas Godet jt
  • Linastub PÖFFil 19. novembril, kestus 91 minutit
Flandria fookus PÖFFil, "Kangelane Toto"
Flandria fookus PÖFFil, "Kangelane Toto" Foto: Kaader filmist

See on lugu inimesest, kellel veab algusest peale viltu. Thomas on juba lapsest peale uskunud, et talle ette nähtud elu elab hoopis keegi teine – naabripoiss Alfred, kes temaga sünnitusmajas sassi aeti. Vanuigi otsib ta Alfredi üles, et võtta tagasi see, mille too on temalt röövinud – täiuslik elu. Filmi premeeriti Cannes’i filmifestivali Kuldkaamera ja nelja Euroopa filmiakadeemia auhinnaga Felix.

«Ebaõnnestujad», 2009

  • Režissöör Felix van Groeningen, osades Kenneth Vanbaeden, Valentijn Dhaenens, Koen De Graeve jt
  • Linastub PÖFFil 21. novembril, kestus 108 minutit
Flandria fookus PÖFFil, "Ebaõnnestujad"
Flandria fookus PÖFFil, "Ebaõnnestujad" Foto: Kaader filmist

See «Katkenud ahela lõpu» autori Felix van Groeningeni läbilöögifilm jutustab ühiskonna autsaideritest – flaami filmikunstile väga iseloomulikust ainevallast. 13-aastase Guntheri lapsepõlv ei möödu just kõige soodsamas kasvukeskkonnas: tema isa ja kolm lelle, kellega koos ta vanaema juures elab, on parajad joodikud ja liiderdajad. Film leiab suurepärase tasakaalu traagilise ja koomilise vahel, kirjeldades tabavalt Flandria provintsist pärit kadunud põlvkonda, kelle elus eksisteerivad kõrvuti ohjeldamatu ülemeelikus ja vaikne meeleheide.

«Härga täis», 2011

  • Režissöör Michaël R. Roskam, osades Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval, Jeanne Dandoy jt
  • Linastub PÖFFil 17. novembril, kestus 129 minutit
Flandria fookus PÖFFil, "Härga täis"
Flandria fookus PÖFFil, "Härga täis" Foto: Kaader filmist

Toores, sünge ja ebamugav, äärmiselt intensiivne triller avastab nuumhärgade kasvatamisega seotud maailma, mida linnavurledel on raske isegi ette kujutada. Kiirete kilode nimel ei lööda risti ette ka keelatud võtete ees, milleks hormoonide süstimine kahtlemata on. Matthias Schoenaerts mängib lapsepõlvetraumaga karjakasvatajat. Õnnetud kokkusattumused ja arusaamatused vallandavad temas lõpuks tõelise looma – raevunud härja.

See 2010. aastate Belgia filmi märgiline teos seati Oscari kandidaadiks, muid auhindu ei jõua kokku lugeda.

«Koorem», 2017

  • Režissöör Gilles Coulier, osades Sam Louwyck, Wim Willaert, Sebastien Dewaele jt
  • Linastub PÖFFil 27. ja 28. novembril ning 1. detsembril, kestus 91. minutit
Flandria fookus PÖFFil, "Koorem"
Flandria fookus PÖFFil, "Koorem" Foto: Kaader filmist

Tänavune kõige huvitavam flaami filmidebüüt alustas oma rahvusvahelist teekonda San Sebastiani festivalil, Tallinnale eelnesid veel London ja Thessaloniki. Kolm kalamehest venda seisavad silmitsi perekonna põlise kalapüügiäri lõpuga, kui nende isa merre kukub ja ootamatult selgub, et ollakse pankroti äärel. Karmide meeste karm maailm, kus tunnetest ei räägita ja ainuke naistegelane on meri (mer on prantsuse keeles naissoost sõna).

«Lõpetamata minevik», 2016

  • Režissöör Nathalie Teirlinck, osades Evelyne Brochu, Zuri François, Eriq Ebouaney jt
  • Linastub PÖFFil 26. novembril, kestus 110 minutit
Flandria fookus PÖFFil, "Lõpetamata minevik"
Flandria fookus PÖFFil, "Lõpetamata minevik" Foto: Kaader filmist

Nihkes peredraama. Alice on hüljanud lapse kohe pärast tema sündi. Kui lapse isa avariis hukkub, tuleb luksusklassi prostituudina töötaval naisel kuueaastane poiss enda juurde võtta ja hakata üles ehitama emotsionaalset sidet, mida ta on kogu elu vältinud.

Režissöör lõi usutava psühholoogilise portree, millel on midagi öelda ka ühiskonna kohta. Ensori auhind ehk Flandria Oscar aasta parima debüüdi eest.

«Fassaadid», 2017

  • Režissöörid Nathalie Basteyns ja Kaat Beels, osades Natali Broods, Johan Leysen, Theo Maassen jt
  • Linastub PÖFFil 18., 21. ja 30. novembril, kestus 93 minutit
Flandria fookus PÖFFil, "Fassaadid"
Flandria fookus PÖFFil, "Fassaadid" Foto: Kaader filmist

Kaks naislavastajat lõid tugeva psühholoogilise perekonnadraama, mis käsitleb meid kõiki puudutavaid teemasid – põlvkondade sidet, abielurikkumist, enesepettust, andestamist, vananemise paratamatust – ilma melodramaatilise aktsendita, justkui tasahilju, aga kaalukalt. Tütar naaseb oma dementseks muutuva isa juurde, kui tema ema ootamatult kodust lahkub ja mehe maha jätab.

«Segaduses», 2017

  • Režissöör Fien Troch, osades Sebastian Van Dun, Mistral Guidotti, Loïc Batog jt
  • Linastub PÖFFil 19. ja 21. novembril ja 3. detsembril, kestus 103 minutit
Flandria fookus PÖFFil, "Segaduses"
Flandria fookus PÖFFil, "Segaduses" Foto: Kaader filmist

Vanade ja noorte vastuolu läbi originaalse filtri. 17-aastane vägivaldse käitumisega Kevin tutvub pärast kolooniast vabanemist Johniga, kelle suhe emaga osutub nõnda painajalikuks, et Kevin otsustab muu abi puududes ise sõbrale appi minna. Intensiivne, korralikult läbi raputav film tänapäeva teismeliste ilustamata maailmast ja kahe põlvkonna valeühendusest.

Üks viimaste aastate kõige tähelepanuväärsemaid Flandriast pärit filme, mis võitis äsja koguni kuus Ensori auhinda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles