PÖFFi imedemaa: Welcome to Disneyland

Hans Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sean Bakeri festivalimenuk "Florida projekt" kuulus ka PÖFFi kavva.
Sean Bakeri festivalimenuk "Florida projekt" kuulus ka PÖFFi kavva. Foto: Kaader filmist

Seitsme Pöialpoisi tee ääres asuvad teineteisega kõrvuti Tulevikumaa ja Võlukuningriik. Neis elavad lapsed veedavad mõnusat suvevaheaega nagu tuntud jõnglased Bullerbyst, rõõmsalt seigeldes ja sekeldades. Erinevalt rootsi klassiku tegelastest ei ole filmi Futureland ja Magic Kingdom laste fantaasia leitused, vaid Floridas Disneylandi vahetus läheduses asuvad motellid.

«Florida projekt», USA, 2017

Režissöör Sean Baker, osades Willem Dafoe, Brooklyn Prince, Bria Vinaite, Valeria Cotto.

PÖFFi linastused: 18., 19. ja 24. november.

Linastub programmis Panoraam

Mitmes mõttes on «Florida projekt» mõtteline järg Sean Bakeri eelmisele filmile «Mandariin». Sarnaselt tollele on siin kaadris elu hammasrataste vahele jäänud inimeste maailm. Kui lennuka tempoga «Mandariinis» figureerivad transsoolised prostituudid, siis «Florida projektis» tegutsevad nn varjatud kodutud, inimesed kelle alaliseks elukohaks on odavad motellid.

Florida projekt jutustatakse läbi rübliku Mooney silmade. Ta elab motellis koos emaga ning on kohaliku lastekamba kindlakäeline juht. Mooney seiklused ümbruskonnas, tema korraldatud sigadused lapsepõlve võlumaal annavad muidu trööstitule maailmale imelise sära. Bakeri valik avada oma filmi maailm läbi lapse silmade, eemaldab filmist igasuguse hinnangulisuse. Sellega ületatakse sotsiaalse realismi vaatamise suur takistus. Vaataja unustab ekraanil toimuvat hinnata ning me võtame sümpaatse hoiaku inimeste suhtes, keda argipäevas kipuksime kritiseerima. Lapsed sunnivad meid vaatama kõiki, kes filmis toimetavad, poolehoidva pilguga.

Kust küll Baker leidis säärase imelise lapsnäitleja nagu Brooklyn Prince, kes kehastab Mooneyt? Prince teeb suurepärase ja siirustest pakatava jõulise rolli. Willem Dafoe motelli juhataja Bobbyna ning Bria Vinaite Mooney ema Halleyna toetavad Prince'i sooritust ning loovad laste maailmale huvitavad raamid. Ebaseaduslike viisidega elatust teeniv Halley käitub tihtipeale sama lapselikult kui tema tütar, isalik Bobby aga üritab oma valdustes elavate laste eest väikest viisi hoolt kanda.

«Florida projekt»annab meile inimliku ning säravast suvepäikesest läbi imbunud kujutluse «nendest», kelle elus on kindlustunne võõras, raha harv ning enesetunne enamasti kehv. Minge vaadake, kuidas iga eluheidik on inimene ja iga inimene võib olla eluheidik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles