Eesti saab suure huumorifestivali

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Uuspõld.
Jan Uuspõld. Foto: Kaader videost

Järgmisel suvel, 8. – 10. juunil toimub uus huumorifestival Luige Nokk, mis toob kolme päeva jooksul kokku ligi 50 armastatud Eesti näitlejat, koomikut, luuletajat, režissööri, mustkunstnikku ja muusikut. Esmakordselt toimuv festival leiab aset Tallinna külje all, Kiili vallas, Luige Baasis.

Festivali ühe korraldaja Jan Uuspõllu sõnul on hädavajalik, et inimesed säilitaksid huumorimeele. «On viimane aeg, et Eesti saaks huumorifestivali. Viimane asi, mida me vajame on see, et jõuaksime tõejärgsest ajastust välja huumorijärgsesse ajastusse. Sellist maailma, kus huumorist aru ei saada, ei taha me keegi.»

Uuspõllu sõnul vajab ka sõna huumor rehabiliteerimist. «Selle mõiste tähendus on viimastel aastatel alla käinud. Luige Nokk on suurejooneline katse päästa huumor sõnas ja teos. Ühiskonnas, kus solvumisest on saanud poliitikute ja nüüd juba tavakodanike põhiline suhtlusrelv, tuleb pakkuda välja alternatiiv huumori näol. Ainult huumor saab olla aluseks intelligentsele ja arukale ühiskondlikule dialoogile. Luige Nokal võtame appi vabastava naeru ja naerame ennast solvumistest, vihast ja muudest huumori järgsetest ilmingutest ja nende mõjudest vabaks,» lubas Uuspõld.

Teatrimajas on monoetendustega laval Jan Uuspõld ja Indrek Taalmaa, Improteatriga Impeerium astub lavale Ott Sepp. Festivali avapäeval esietendub Sepo Seemani värske komöödiaetendus ning pühapäeval esitavad kogupere lavastuse Piip ja Tuut.

Festivali pealaval toimub kolme päeva jooksul 20 stand-up komöödia etteastet ning rahva silme all sünnivad raadiosaadete salvestused, mille hulgas ka legendaarne «Rahva Oma Kaitse». Samal laval näeb mustkunsti etendust ning kuuleb Contra luulekava.

Kontsertlavale astuvad Jarek Kasar ja Olavi Ruitlane, Orelipoiss Jaan Pehk, Rohke Debelak ansambliga Minu Isa Oli Ausus Ise, Kurjam ja HU?. Kahel õhtul lõpetavad festivalipäeva peosarjad Ennuratas ja Raadio Kohila.

Kinotelgis näeb Eesti huumori kullafondi kuuluvaid filme ja telesaateid. Kõikide linateoste juurde kuuluvad ka kohtumised režissööride ja näitlejatega. Näiteks kohtumisel «Kreisiraadio» režissööri Rene Vilbre ja näitleja Peeter Ojaga piilutakse kultussarja telgitagustesse ning esitletakse kava, mis sisaldab ka seniavaldamata sketšimaterjali.

Lisaks astuvad Luige Noka festivalilavadel üles Mattias Naan, Tigran Gevorkjan, Karl-Andreas Kalmet, Mart Müürisepp, Kaisa Selde, Märt Koik, Rein Pakk, Kristjan Oden, Katariina Tamm, Egon Nuter, Henry Kõrvits, Rain Tolk, Ken Saan, Rene Vilbre ja mitmed teised. Esinejaterivi täieneb pidevalt ning täpne ajakava tehakse teatavaks 2018. aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles