Katja Novitskova – kunsti kuumim nimi

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi Kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia pälvis Katja Novitskova.
Presidendi Kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia pälvis Katja Novitskova. Foto: Mihkel Maripuu

Et Eesti päritolu Berliinis elavast ja töötavast Katja Novitskovast ei saa mitte kuidagi mööda vaadata, kinnitas sel nädalal kaks toredat uudist. Novembri lõpus uksed sulgenud 57. Veneetsia biennaali Eesti paviljon püstitas kõigi aegade külastusrekordi – kuue kuu jooksul külastas Novitskova näitust «Kui sa vaid näeksid, mida ma su silmadega olen näinud» ligi 40 000 külastajat. President Kersti Kaljulaid andis Novitskovale noore kultuuritegelase preemia.

Ent sellest Lasnamäe tüdrukust ei saa mööda vaadata juba 2010. aastast, mil Novitskova kirjutas projektiga «Post-internet Survival Guide» end nüüdisaegse kunsti ajalukku post-internet-kunsti ühe alusepanijana. Rahvusvaheline kunstiportaal Artnet valis Noviskova 2016. aastal Euroopa 50 kõige huvitavama kunstniku hulka. Sel aastal olid Novitskoval isikunäitus New Yorgis ja Shanghais, Eestis avatakse Novitskova esimene isikunäitus uuel aastal Kumus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles