Raivo Trass: arvasin, et Hans Kaldoja peab veel kaua vastu

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HANS KALDOJA (1942-2017)
HANS KALDOJA (1942-2017) Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Näitleja Hans Kaldoja surm oli tõeliselt ootamatu, sest näis, et ta peab veel kaua vastu, rääkis lahkunu kauaaegne sõber, näitleja ja lavastaja Raivo Trass.

«Hansul oli ju alles hiljuti 75. sünnipäev ja ma saatsin talle sõnumi ning tervitasin. Me oleme aeg-ajalt ikka kohtunud või vähemalt sõnumeid vahetanud. Aga ta seekord ei vastanud ja mul tekkis imelik tunne. Ja tuligi see sõnum…,» meenutas Trass.

Kui Trass 1968. aastal lavakunstikateedri lõpetas, suunati ta draamateatrisse. «Minu garderoobikaaslaseks sai Hans Kaldoja. See aeg, kui ma töötasin 1968. aastast kuni 1977. aastani draamateatris, olime temaga tõelised sõbrad. Ja hiljem, kui ma draamateatrist lahkusin, oli meil kogu aeg side olemas. Olime kuidagi ühe keemiaga.»

Lisaks lavatööle olid Kaldojal ja Trassil ka ühised looduse uurimise huvid. 1974. aastal sõitsid nad kahekesi terveks suveks Kamtšatkale, aasta hiljem käidi ära Pamiiris.

«Hansu surm oli tõeliselt ootamatu. Mina arvasin, et tema peab kaua vastu. Aga, näed, mis elus juhtub…,» nentis Trass. Just hiljuti vaatas ta Eesti Televisioonis tema enda poolt draamateatris lavastud «Kõrboja peremeest», kus Hans Kaldoja mängib Katku-Villut. «Mind üllatas see, et see pole üldse vananenud, nagu teatrietenduste salvestused on. Ja Hans oli seal põnev ja huvitav.»

Hans Kaldoja oli Trassi sõnul näitlejana väga vastuvõtlik. «See on selline eriline anne. On kehv öelda, aga ta sai kõigega hakkama, kui temaga arvestati,» arvas Trass.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles