Elmo Nüganen lavastab linnateatris «Kirsiaeda» (2)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kirsiaiaga» teeb lavakunstnikuna Eestis debüüdi noor läti kunstnik Reinis Suhanovs (keskel). Pildil koos valguskujundaja Kevin Wyn-Jonesi (vasakul) ja Elmo Nüganeniga.
«Kirsiaiaga» teeb lavakunstnikuna Eestis debüüdi noor läti kunstnik Reinis Suhanovs (keskel). Pildil koos valguskujundaja Kevin Wyn-Jonesi (vasakul) ja Elmo Nüganeniga. Foto: Siim Vahur

Laupäeval, 9. detsembril esietendub Tallinna Linnateatri Põrgulaval Anton Tšehhovi «Kirsiaed», mille lavastab Elmo Nüganen.

Lavastaja ütles pressiteate vahendusel Tšehhovi teose kohta nii: «Olen ammu teadnud, et kunagi ma selle näidendi lavastan. Et kui saan vanemaks ja targemaks. Kui aga selgus, et vanemaks ma võin ju saada, targemaks aga eriti mitte, otsustasin nüüd ära teha.»

Nüganeneni sõnul mängis valiku kasuks ka fakt, et Tšehhovi originaalnäidendeid pole ammu linnateatri lavale jõudnud. «Peale selle on teatris peale kasvanud uus põlvkond, kellel oma Tšehhov veel avastamata,» ütles Nüganen pressiteates noorematele näitlejatele viidates. «Ja lõpuks kõige olulisem – aga mis siis, kui autoril oli õigus ja ta kirjutas ikkagi komöödia?»

«Kirsiaed», mis valmis vaid pisut üle aasta enne seda, kui Venemaal algasid 1905. aastal laialdased väljaastumised tsaarivõimu vastu, on Tšehhovi näidenditest viimane ja üks tuntumaid. Endale iseloomulikus polüfoonilises laadis paneb autor kõlama ühe muutuste eelaimuses elava perekonna ja nende lähikondlaste hääled, luues hingekriipiva ja samas koomilise teose, milles põimub ja põrkub sama palju ilmavaateid, kui loos on tegelasi.

Kunstnikuna teeb Eestis debüüdi noor läti kunstnik Reinis Suhanovs, kes on varem pälvinud laia rahvusvahelist tähelepanu erinevates Euroopa teatrites nii lavastaja kui kunstnikuna.

Lavastuse kostüümikunstnik on Reet Aus, valguskujundaja Kevin Wyn-Jones (Suurbritannia), helilooja Jaak Jürisson, muusikaline kujundaja Riina Roose, tõlkijad Ernst Raudsepp ja Toomas Kall.

Lavastuses mängivad Sandra Uusberg, Külli Teetamm, Andres Raag, Kaspar Velberg, Priit Pius, Allan Noormets, Anu Lamp, Alo Kõrve, Piret Kalda, Tõnn Lamp, Andrus Vaarik, Maris Lüüs (EMTA lavakunstikool) või Teele Pärn (EMTA lavakunstikool).

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles