Vaheldus äraleierdatud jõululauludele

Eva-Lotta Kivi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tootja foto

Sia

«Everyday is Christmas»

Monkey Puzzle/Atlantic Records

Hinne: 4

On inimesi, kes panevad juba oktoobri lõpus Spotifys «Jingle Bellsi» peale, teised üritavad läägetest jõululauludest aga elu eest hoiduda. Viimane on tegelikult üsna võimatu, sest need varitsevad kogu detsembrikuu inimesi kohvikutes, toidupoodides ja isegi kaubanduskeskuse vetsudes. Kui sa oled tahtlikult või tahtmatult Mariah Carey lugu «All i Want for Christmas is You» ja Michael Bublé jõuluplaati teiseks advendiks juba iiveldamiseni kuulanud, on üsna värskendav kuulda mõnd vähem äraleierdatud jõululaulu.

Lauljatel on kombeks tulla jõulude eel tulla välja jõuluplaadiga, tavaliselt soojendatakse sel puhul üles legendaarsed jõululood ehk tehakse kavereid. Austraalia päritolu poplaulja ja helilooja Sia Furler andis koostöös andeka laulukirjutaja ja produtsendi Greg Kurstiniga aga välja plaadi kümne originaallooga. Sia on teinud temaga koostööd varemgi. Kursten kirjutanud ja produtseerinud laule ka näiteks Kelly Clarksonile, Adele’ile, Foo Fightersile jt. Ta on näiteks ka Adele’i hittsingli «Hello» kaasautor.

Kui Sia jõulualbumi lugudes sõnad «lumememm», «jõuluvana» ja «päkapikk» välja vahetada, võiksid need vabalt olla täiesti tavalised poplaulud. Albumi esimese singli «Santa’s Coming For Us» refrään on näiteks väga reggae’lik ja tekitab hoopistükkis suvise meeleolu. Kellele meeldivad Sia hittsinglid «Chandelier» (2014) ja «Cheap Thrills» (2016), sellele meeldib kahtlemata ka see jõuluvana-lugu.

Rõõmsad ja tempokad on veel 60ndatehõnguline «Candy Cane Lane» ja animafilmide heliefektidega «Ho Ho Ho», mis sobiks hästi taustamuusikaks jõulupeole. Vähemalt laulus palub Sia jõulupeole kaasa võtta kõvasti rummi ja viskit. Melanhoolsetele tüdrukutele ja ballaadiarmastajatele on plaadil aga lumememmele ja lumehelbekesele kirjutatud lembelood ehk «Snowman» ja «Snowflake».

Albumi kõige ebatavalisema sõnumiga jõululugu on ilmselt «Puppies Are Forever», kus Sia loeb sõnad peale, et jõuludeks koera võttes tuleb arvestada sellega, et looma eest tuleb hoolitseda ka pärast jõule. Iga lapsevanem peaks seda lugu mängima oma koerakutsikat ihkavale järeltulijale. Laul sobiks hästi ka lastelaulude plaadile. 

Sia eripära on kahtlemata kärisev hääl ja uskumatult lai hääleulatus. Viimast demonstreerib lauljanna eriti oskuslikult laulus «Underneath the Christmas Lights». Lisaks heale vokaaltehnikale tasub kuulata aga ka laulusõnu. Pealtnäha on kõik lood väga pühadelikud: armsad lumememmed, päkapikud, kommid ja kogu muu kohustuslik pühade temaatika. Tegelikult on suhkrusena näivate jõululugude taga peidus aga paras annus musta huumorit.

Sia albumi trump on kahtlemata see, et tegu on täiesti uute jõululauludega. Lõpuks ometi midagi neile, kes ei taha kuulata aastast aastasse üht ja sama. Kõigile ei pruugi selline uuenduslikkus muidugi meeldida – samamoodi nagu inimesed tahavad igal aastal oma jõululaual näha verivorsti ja hapukapsast, ei suuda paljud pühi veeta ka ilma vanade heade jõuluhittideta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles