Klassikaraadio mälestab Kuno Arengut mitme arhiivisaatega

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Kuno Areng juhatab avalaulu «Koit».
Dirigent Kuno Areng juhatab avalaulu «Koit». Foto: Erik Prozes, Liis Treimann, Tairo Lutter

Täna hommikul suri 88-aastasena koorijuht ja laulupidude üks üldjuht, Eesti koorimuusika suurkuju Kuno Areng. Klassikaraadio mälestab Eesti koorimuusika suurkuju mitme arhiivisaatega.

Saates «Koorijuhi kõrvaga» räägib Kuno Areng koorijuhi tööst ja laulupidudest ning seda saab kuulata Klassikaraadio kodulehel. 

Homme, 9. detsembril kell 10 räägib Kuno Areng oma tööst Eesti Rahvusmeeskoori juures.

Areng alustas muusikaõpinguid Rakveres, kus õppis klaverimängu lastemuusikakoolis ning võttis eratunde Glafira Roi juures. Pärast keskkooli lõpetamist asus Areng sõjaväeteenistusse Musta mere ääres ning 1952. aastal lõpetas klaveri eriala Suhhumi muusikakoolis. 

1959. aastal lõpetas ta Tallinna Riikliku Konservatooriumi koorijuhtimise eriala professor Gustav Ernesaksa käe all ja 1965. aastal Leningradi konservatooriumi assistentuuri Jelizaveta Kudrjavtseva juhendamisel.

Eesti muusikaelus on Kuno Arengul olnud alati oluline roll nii koorijuhitegevuse kui ka pedagoogina. 

Arengu õpilaste seas on Risto Joost, Olari Elts, Toomas Kapten, Elo Üleoja, Laine Randjärv, Indrek Vijard, Lauri Sirp, Peeter Perens jun., Triin Koch, Veronika Portsmuth jpt. 

Kuno Areng töötas õppejõuna Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias alates 1962. aastast, Aastatel 1985–1992 oli ta samas koorijuhtimiskateedri juhataja, alates 1982. aastast professor ning 2003. aastast emeriitprofessor.

Kuno Arengu juhatusel on aastakümneid tegutsenud hulk eesti tähtsamaid koore, kelle rohked esinemised on tutvustanud eesti laulukultuuri ning viinud eesti kooriteoseid laia maailma. 

Aastatel 1966–1990 tegutses Areng RAMi dirigendina, 1961–2000 juhatas Vabariiklikku Koorijuhtide Segakoori, 1989. aastast alates oli ta Eesti Meestelaulu Seltsi Tallinna meeskoori dirigent, ühtlasi Teaduste Akadeemia meeskoori peadirigent. 

Aastatel 1962–1993 juhatas ta Tallinna Kammerkoori (1978–1993 peadirigendina) ning juba alates 1965. aastast oli Areng laulupidude üldjuht. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles