Galerii: Edward von Lõnguse seiklused Pariisis

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pariis, kust Edward von Lõngus hiljuti tagasi saabus, oli Eesti sajanda juubeli ja EL eesistumise kultuuriprogrammiga seotud (R)estart Reality tuuri kuues ja ühtlasi viimane sihtkoht sel aastal.

Lisaks juba tuttavatele ringreisil osalevatele vanadele eestlastele, keda võib nüüd kohata Seine´i kaldal asuva kuulsa Cité de la Mode et du Design´i territooriumil, ilmusid Pariisi tänavatele ka täiesti uued teosed Lõnguse Surmatantsu-seeriast. Tegu on kliimamuutuste teemale ja Pariisi kliimakonverentsile vihjavate taiesetega, millest ühel võib näha bensiinivoolikust muru kastvat Surma ning teisel on skelett end pahaendeliste ilmastikuolude vastu varustanud mummuliste kummikute ja vihmavarjuga. Lisaks hommaaž omal ajal Pariisis tegutsenud Eduard Wiiraltile, kelle absindijoojad on Lõnguse käe all saanud tänapäevasema tõlgenduse.

Üks inimene tundis Pariisis Eiffeli torni taustal poseerivas Miinas ja Ennus ära oma Saaremaalt pärit vana-vanavanemad. Janika Bachmann kirjutas Facebookis Lõnguse kodulehel nii: «Need ju minu vana-vana-vanemad. See abielupaar on (kiriku nimi) Foma /Toomas Nõukas ja Vio Mägi.  Pilt on tehtud 1895. aastal Saaremaal Pärsamaal Tehvena talus. Tehvenal kasvatati Saaremaa tõugu hobuseid. Tehvena talu on paarsada aastat olnud Nõukaste pärusmaa. Esiisa Tümina poeg Tehve oli Vene tsaari teenistuses ja sai peale seda omale talu — sellest ka talu nimi Tehvena.»

Edward von Lõngus vastas: «Väga äge informatsioon! Aitäh! Eesti ajarändurite tegelaskujud on loodud vanade arhiivifotode põhjal, suur rõõm on neist rohkem teada saada. Ma olen väga palju neile otsa vaadanud ja mõelnud, et huvitav mis elu nad elasid ning et selle foto tegemisel ei osanud nad uneski näha, et 120 aastat hiljem saavad nad tuntuks üle Euroopa.»

2017. a. tuuri lõpupauguna korraldas salapärane tänavakunstnik nii Pariisis kui ka kodumaal, Tartus ja Tallinnas, suure aardejahi. Iga linna tänavatelt võis leida ligikaudu 10 peidetud varandusepakki, mis sisaldasid muuhulgas Lõnguse väikeseformaadilisi originaalteoseid (vaata lähemalt siit). Eesti aardejaht näitas Lõnguse fännide uskumatut reageerimiskiirust: kõik aarded leiti üles ühe tunni jooksul alates esimese vihje avalikustamisest. Teated Pariisist kinnitavad, et praeguseks on üles leitud ka kogu sealne peidetud varandus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles