Teet Kask toob Milanos lavastatud balleti Eestisse

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ainult kahel korral on võimalik Tallinnas, Vene Teatris osa saada Lev Tolstoi samanimelise romaani põhjal loodud balletist «Anna Karenina», millele on kirjutanud libreto ja lavastanud Teet Kask. Etendust on kaks hooaega mängitud Itaalias, Prantsusmaal ja Šveitsis ning tuleva aasta aprillis näeb Eesti koreograafi tööd ka kodupublik.

Lavastus kombineerib klassikalise ja kaasaegse balleti elemente. Teoses kohtuvad itaallaste kirglik väljendusviis, põhjamaine lihtsus ja vene muusika emotsionaalsus.

Teet Kase sõnul inspireeris teda Tolstoi klassikalise teose juures kirjaniku ridade vahele peidetud sõnumid, mida saab ilmekalt esitleda just tantsu kaudu. «Toetudes kirjaniku eluloole ning tema sisemistele heitlustele, oli mul huvi luua seisundeid, mis edastavad teisitimõtlevate isiksuste läbielamisi,» sõnab Kask.

Lavastaja sõnul paelusid teda eelkõige Tolstoi püstitatud eksistentsiaalsed teemad ja nende sügav puudutus. «See ei ole lugu lihtsalt ühe naise õnnetust armastusest ja kannatustest. See on lugu inimesest, isiksusest ja tema soovist järgida sisemisi vajadusi ning olla aktsepteeritud nende erilisustega ühiskonna poolt.»

Vene Teater on lavastaja hinnangul ideaalne mängukoht: «Kuna lavastus on minimalistiku kujundusega, toetab ja täiendab teatri ajastukohane ja külluslik interjöör igati etendusega loodavat emotsiooni.»

Teet Kase autorilavastus on loodud Itaalia balletitrupile Balletto di Milano, mis koosneb karismaatilistest tantsijatest ja mis esitab vaid originaalrepertuaari.

Kaheosalises balletis varieerub Tšaikovski eri perioodide looming, kasutatakse nii instrumentaalseid orkestriteoseid kui ka spirituaalset koorimuusikat.

«Anna Karenina» etendub Eestis kahel õhtul, 28. ja 29. aprillil 2018 Vene Teatri laval.

Anna Karenina from Teet Kask on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles