Esimene uue heliloomingu yrr Tubina muuseumis peletas jõulumeeleolu (1)

Margus Kiis
, kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Keller.
Raul Keller. Foto: Margus Kiis

22. detsembril, vahetult enne jõule, toimus Eduard Tubina muuseumis üritus, mille tekitatud kõlad olid enamasti väga kaugel nii jõulumuusika kaunist võltsharmooniast kui ka enamikust Eduard Tubina loodust. «Uue heliloomingu ja elektroonilise muusika yrr/seminar» justkui lausa protestis kõige üldiselt ilusaks ja klassikaliseks peetu vastu sisuliselt kõikide vahenditega. Vana loss värises ennekuulmatute helide käes.

Yrr oli välja mõeldud alternatiivsete, aga mitte pop-, rokk- või tantsumuusikute ja heliloojate tutvustamiseks. Esimesel yrril olid kohal duo Villem Jahu & Martiini, Raul Keller, Mihkel Kleis ja Indrek Palu.

Villem Jahu ja Martiini esitasid vaikselt laua taga seistes oma nutikalt juhtmetega kokku seatud käepäraste analoogsüntesaatoritega (Korg Volca Keys jts) mitte küll hirmus meloodilisi, aga see-eest nõtkelt rütmilisi ja veidi kummituslikke heliteekondi mingis oma maailmas. Analoogsüntesaatorite võime luua helisid, mida kunagi varem ega kusagil mujal kuulda pole olnud, oli igatahes hästi esindatud. Tänapäeval on sellised aparaadid õnneks jälle kättesaadavad ja vana kooli heliline müstika uuesti ilmutatav.

Võimsa välimusega Raul Keller ehitab oma süntesaatorid ja tereminid ise ja põrutab nendest välja jõulisi ja pööraseid, sageli müralisi helimassiive, kõiksugu loogikast, meloodiast ja rütmidest hoolimata. Tema stiil on abstraktne ekspressionism, ainult vabadus ja eneseväljendus. Radikaalsem kui metal, koledam kui öö.

Varem jazz-rock'i ja black metal'iga tegelenud Mihkel Kleis lasi keset saali tuua endale tiibklaveri. Taustaks pani mängima kollaaži juhuslikena mõjuvatest helidest. Klaver sai vatti omajagu. Keeltele pandi pärlid, mängiti kui kannelt, isegi anti natuke piitsa. Tulemus oli kleisilikult haarav ja hirmuäratav, eriti arvestades muusiku üpris sõgedat välimust. Kleisi toetas ka isiklik austajaklubi, üpris erandlik eesti alternatiivses maailmas.

Muusikaliselt kõige «vastuvõetavam» oli Pärnust tulnud Indrek Palu teos «Red & Black». Laptop'ist lastud sulnitele helidele mängis ta peale võluvat elektriviiulit, nii et jõulumeeleolu hakkas juba naasma. Lisaks esines pedagoogina tegutsev Palu ka pika ja põhjaliku ettekandega oma muusikuteest ja loomingust.

Lõpuks lasti Tubina muuseumi arvutist suve jooksul muuseumi külastajate poolt MuseScore'i programmiga komponeeritud palasid. Üldiselt kogenud pedagoogi Indrek Palu meelest juhuslike inimeste tehtud lood väga palju muusikatudengite esimestest katsetustest ei erinevatki! Aga oli ka mitmeid väga radikaalseid lugusid, kus näiteks helisid polnud, ainult taktid.

***

Uue heliloomingu ja elektroonilise muusika yrr/seminar

Esinejad: Villem Jahu & Martiini, Raul Keller, Mihkel Kleis ja Indrek Palu

22. detsembril Alatskivi lossis Eduard Tubina muuseumis

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles