Lõppenud aasta tõi NUKU teatrile palju uut

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas leida rõõmu? Hetk Mait Jooritsa lavastusest «Pollyanna», fotol Tiina Adamson (Polyanna), Riho Rosberg (John Pendleton), Tiina Tõnis (Nancy), Lee Trei (tädi Polly) ja laua all Markus Habakukk (Jimmy).
Kuidas leida rõõmu? Hetk Mait Jooritsa lavastusest «Pollyanna», fotol Tiina Adamson (Polyanna), Riho Rosberg (John Pendleton), Tiina Tõnis (Nancy), Lee Trei (tädi Polly) ja laua all Markus Habakukk (Jimmy). Foto: Siim Vahur

Teatril ja muuseumil oli 2017. aastal kokku üle 110 500 külastaja, neist üle 91 100 inimese etendustel ja üle 19 300 inimese muuseumis ning muudel sündmustel. Aasta jooksul mängiti 681 etendust.

2017. aasta tõi teatrile uue kunstilise juhi. Mirko Rajas asus tööle mais. «Senine koostöö on olnud viljakas ning olen jätkuvalt inspireeritud teatris töötavatest inimestest, võimalustest ning väljakutsetest,» kommenteerib Rajas möödunud kuid. «Praegu vaatame üle ja taassõnastame NUKU loomingulisi arengusuundi, et liikuda terviku ja ühise perspektiivi suunas,» lisas ta.

Teatrikollektiiv täienes mitme uue loomingulise inimesega. Peakunstnikuna asus sügisel tööle Rosita Raud. Trupiga liitusid TÜ Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti õppekava lõpetanud näitlejad Getter Meresmaa ja Mihkel Vendel ning teatrisse naases lavastaja-näitleja Leino Rei.

Aastanumbri sees esietendus kaheksa uut kirjandusklassikal või nüüdiskirjandusel põhinevat lavastust: «Väike prints», «Linnud», «Timm Thaler ehk Müüdud naer», «Mees, kes ei teinud mitte midagi», «Bon Voyage ja teised valed» ning «Pollyanna». Teatrile oli suur au ja kordaminek, et «Bon Voyage ja teised valed» esietendus ühel maailma olulisimal nukuteatrite festivalil Prantsusmaal. Autorilavastusena esietendus Vahur Kelleri «Eesti jõulud», lavastaja Maria Uski juhtimisel jõudis rühma ühistööna lavale «Nutude salajutud». Külalislavastajatest töötasid NUKU teatris Aare Toikka (VAT teater), Mait Joorits ja iisraellanna Yael Rasooly. Kaasatud olid ka mitmed külaliskunstnikud ja -näitlejad.

NUKU muuseumi püsiekspositsioonist «Nukuteatri loomislugu» lähtuvalt said nii eesti kui ka välismaised külastajad osa mitmetest lavatagustest tegevustest. 2017. aasta lõpul algas muuseumis ka unikaalne teatraalsete kontsertide sari, kus muusikanumbreid esitatakse nukuteatri keskkonnas. 2017. aasta tõi ka veelgi laiema ja sisukama lõimtundide programmi. Tänu teatrirepertuaarist mahaminevatele lavastustele uuenes ja uueneb pidevalt ka programm «Kohtumine nukkudega», mis on eriti eksklusiivne võimalus õppida nukuteatrit tundma koos NUKU teatri näitlejaga.

Alanud aasta toob NUKU-le eesti teatri aastaauhindade gala korraldamise 27. märtsil ning uusi eripalgelisi lavastusi nii külalislavastajatelt kui ka NUKU enda truppi kuuluvatelt inimestelt.

Esimese uuslavastusena jõuab veebruaris publiku ette «Päris mäng» – Leino Rei lavastus väikelapse maailmaavastamisest. Märtsis valmib EV 100 teatrisarjas 1980ndaid aastaid käsitlev NUKU teatri ja Vaba Lava koostöölavastus «Enne meid oli veeuputus» – Õismäe kortermaja soojaveetorust alguse saav eepiline kommunaaldraama noortele ja täiskasvanutele. Aprillis esietendub Tiina Mölderi ja Christin Tauli «(p)ÖÖ» ehk mänguline ja kaasav lavastus pimedusega sõbraks saamisest 5–10-aastastele lastele.

Juunikuu toob NUKU noortestuudio õpilaste omaloomingulise lõpulavastuse ning juulis esietenduv Taavi Tõnissoni suvelavastus «Gulliveri reisid» viib publiku koos laevaarst Gulliveriga uskumatule rännakule kummaliste olenditega paikadesse. Sügisel avab teatrihooaja Mirko Rajase lavastus «Noored hinged» A. H. Tammsaare jutustuse põhjal – lugu noorte inimeste armastuseotsingutest ja -mõtestamisest.

NUKU on möödunud aasta eest tänulik kõigile kolleegidele, kaasaelajatele, külastajatele ning koostööpartneritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles