Eestlane kandideerib maailma parimate operaatorite seas

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2008. aastal pälvis operaator Mart Taniel Postimehe Kultuuriveduri auhinna.
2008. aastal pälvis operaator Mart Taniel Postimehe Kultuuriveduri auhinna. Foto: Peeter Langovits

Ameerika filmioperaatorite gild (ASC) esitas oma aastaauhinna kandidaadiks teiste seas ka eestlase – «Novembri» operaatori Mart Tanieli.

Tegu on ühe kõrgeima tunnustusega operaatoritele, mille annavad välja teised erialaliidu liikmed. Auhind antakse välja veidi enne Oscareid ehk 17. veebruaril 2018 Hollywoodis. Spotlighti nominendid valitakse operaatorite hulgast, kes ei ole Ameerika Operaatorite Liidu liikmed ning filmide hulgast, mis on valminud väljaspool Ameerikat.

Spotlighti auhinnale kandideerivad

  • Máté Herbai «Ihust ja hingest» («Teströl és lélekröl»)
  • Mikhail Krichman «Armastuseta» («Нелюбовь»)
  • Mart Taniel «November»

Mart Taniel sai kümne aasta eest, 2008. aastal Postimehe Kultuuriveduri aastauhinna.

2017. aasta aprillis võitis «November» parima operaatoritöö auhinna ka New Yorgis Tribeca filmifestivalil, kus toimus filmi rahvusvaheline esilinastus.

Hetkel on operaator Mart Tanielil töös EV100 filmide hulka kuuluv Kaur Koka debüütfilm «Põrgu Jaan», mis esilinastub Eestis oktoobris, samuti algavad Tanielil lähipäevil filmivõtted Islandil auhinnatud filmi «Jäärad» režissööri Grímur Hákonarson uue filmiga «County»

«November» sai tänavu jaanuari alguses Eesti Filmiajakirjanike Ühingult aasta parima filmi ehk Neitsi Maali auhinna, detsembris aga võitis PÖFFil parima kodumaise filmi preemia.

«November» jõuab Põhja-Ameerika kinodesse 23. veebruaril 2018, kinoleviga tegeleb seal levifirma Oscilloscope Laboratories. Film avaneb HBO videolaenutuse leviks 2018 aasta sügisel ja jõuab siis pea kahekümne riigi vaatajate ette.

Filmioperaatorite gildi kõige väärtuslikumale auhinnale, parima mängufilmi operaatori nimetusele kandideerib esmakordselt ka naine: Netflixi draama «Mudbound» operaator Rachel Morrison. Teised kandidaadid selles kategoorias on Roger Deakins «Blade Runner 2049», Bruno Delbonnel «Süngeim tund», Hoyte van Hoytema «Dunkirk» ja Dan Laustsen «Vee puudutus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles