Galerii: Aasta muusik on Jaan-Eik Tulve (1)

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna anti Jaan-Eik Tulvele üle aasta muusiku tiitel. Pidulik tseremoonia toimus Tallinnas Niguliste kirikus ansambli Vox Clamantis kontserdil «Antiphonen». Aasta muusikuks valisid Tulve Eesti Rahvusringhäälingu muusikatoimetajad. 

Tiitli pälvib muusik, kelle loomingulised saavutused on edendanud Eesti muusikakultuuri ja kes on teinud sealjuures tihedat koostööd Eesti Rahvusringhäälinguga.

Tulve sai Aasta Muusiku tiitli kõrgete väärtuste kandmise ja edasiandmise eest muusikas.

«Igal inimesel on ju tunnustust vaja. Muusikul on ju see asi natuke raskem: anname kontserdi, siis plaksutatakse, kontsert lõpeb ära, inimesed lähevad koju. Enda puhul tunnen väga tihti sellist tühjust pärast kontserti, sest inimesed ei kipu väga tihti ütlema, kas see tee, mida meie käisime läbi muusika, kuidagi publiku südameid puudutas. Seetõttu on selline tunnustus nagu Aasta Muusik, märk sellest, et meie tähendus on aastate jooksul kedagi puudutanud ja see on väga soe tunne, see aitab end sellel teel jälle kindlamini tunda,» tõdes Jaan-Eik Tulve.

Tulve muusikukarjäär algas punkansamblis Vennaskond. Akadeemilise hariduse sai ta Tallinna Konservatooriumis koorijuhtimise alal ja Pariisi Konservatooriumis gregooriuse laulu erialal. 1990ndatest alates on ta dirigeerinud Pariisi Gregoriaani Koori, teinud koostööd mitme kloostrikooriga Euroopas ja andnud gregooriuse laulu kursusi.

1993. aastal asutas Jaan-Eik Tulve Pariisis ansambli Lac et Mel ning 1994. aastal Pariisi Gregoriaani Koori naisharu. Aastatel 2004–2013 korraldas Jaan-Eik Tulve koos mõttekaaslastega juudi süvakultuuri festivali «Ariel».

1996. aastal asutas ta Tallinnas ansambli Vox Clamantis ning on tänaseni kollektiivi kunstiline juht ja dirigent. Vox Clamantisega on Tulve esitanud lisaks gregooriuse laulule ja varajasele muusikale ka Eesti heliloojate loomingut ja tellinud uudisteoseid, samuti teinud erilisi piire ja žanreid ületavaid programme mitmesuguste kollektiividega.

Ansambliga Vox Clamantis on Jaan-Eik Tulve salvestanud muusikat Eesti Raadiole ja plaadifirmadele ECM Records, Arion ja Mirare ning pälvinud heliplaatide eest kõrgeid tunnustusi. 2014. aastal omistati Vox Clamantisele koos mitme teise kollektiiviga maailma ihaldatuim heliplaadiauhind Grammy Arvo Pärdi muusikaga albumi «Adam's Lament» eest.

Lisaks Vox Clamantisele on Jaan-Eik Tulve dirigeerinud Eesti Rahvusmeeskoori, ansamblit Hortus Musicus, Pärnu Linnaorkestrit, kammerorkestrit I virtuosi Italiani jt. Hetkel viib ta läbi uue kava proovitsüklit Eesti Filharmoonia Kammerkooriga.

Kõrgete muusikaliste saavutuste eest on Jaan-Eik Tulve saanud preemiaid ja autasusid, sealhulgas Valgetähe V klassi teenetemärgi 2007, Eesti Kultuuripreemia 2013, Belgia Kuningriigi ja Prantsuse vabariigi ordenid.

Eesti Rahvusringhääling kuulutab aasta muusikut välja juba alates 1982. aastast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles