Juubeliks sada kunstisündmust

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michel Sittowi "Diego de Guavara" portree
Michel Sittowi "Diego de Guavara" portree Foto: Repro

EV100 kunstiprogramm tutvustab Eestit saja eriilmelise kunstisündmuse kaudu.

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamiseks toimub ligi sada kõrgetasemelist kunstisündmust, mis tutvustavad kodumaiste kunstnike loomingut Eestis ja välismaal. Peale kureeritud EV100 kunstiprogrammi saab juubeliaastal ühineda mitme kunstiteemalise algatuse ja kingitusega.

«Kunstikeel on üks paljudest viisidest, kuidas kõnetada inimesi siin ja mujal maailmas ning haarata kõik Eesti 100. sünnipäeva tähistamisse,» sõnas Eesti Vabariik 100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa. «EV100 kureeritud kunstiprogramm on aga üks osa mitmest Eesti juubelile pühendatud kunstivaldkonna üritusest ning kingitusest, millest tasub juubeliaastal kindlasti osa saada,» lisas Rohumaa.

«Kunstiprogrammi on valitud Eesti 100. sünnipäeva tähistamiseks loodud suurnäitused Ameerika Ühendriikides ja Jaapanis ning Itaalias ja mujal Euroopas, kuid üritused jõuavad ka Virtsu, Valka, Moostesse, Sillamäele ja teistesse Eesti paikadesse,» selgitas EV100 kunstiprogrammi koordinaator Kadi Kesküla. Kodumaise kunstiloomingu laia haaret sümboliseerib eriline teatepulk, mis hakkab rändama mööda EV100 eri kunstiprojekte.

Esimesed EV100 kunstiprogrammi kuuluvad projektid said alguse 2017. aasta aprillis, programm kestab kuni 2019. aasta kevadeni. Praegu saab Itaalia pealinnas Roomas külastada Konrad Mägi tööde väljapanekut ning lõpusirgel on ettevalmistused Michel Sittowi näituse avamiseks Ameerika Ühendriikides Washingtonis.

18. jaanuaril avatakse Tartu Kunstimuuseumis koduteemaline näitus ning peagi saab külastada mitut rändnäitust ja kunstiprojekti Eesti väikemuuseumides: Maarin Ektermanni koostööprojekt «Kunstnikud kogudes», Raul Oreškini korternäitused viieteistkümnes Eesti väikeasulas ja Asuurkeraamika reisiv keraamikaahi Eesti eri linnades.

EV100 kunstiprogrammi korraldavad Riigikantselei Eesti Vabariik 100 korraldustoimkond koos kunstiprogrammi koordineerivate Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse ja Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskusega. Täpsema info programmi ürituste kohta leiab www.EV100.ee/kunst

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles