Kinno jõuab möödunud aasta veidraim film

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Režissöör Yorgos Lanthimose viimane film «Püha hirve tapmine» (The Killing of a Sacred Deer)jõuab Eesti kinno.
Režissöör Yorgos Lanthimose viimane film «Püha hirve tapmine» (The Killing of a Sacred Deer)jõuab Eesti kinno. Foto: Kaader filmist

«Ma ei tee lihtsaid ja banaalseid filme,» ütles provokatiivne kreeka režissöör Yorgos Lanthimos mullu Cannes'i filmifestivalil, kus ta viimane film «Püha hirve tapmine» (The Killing of a Sacred Deer) publikut lõhestas. Osa vilistas selle välja, teised kiitsid šokeerivat linateost kui aasta kõige mõjuvamat filmi. Tunnustusena Cannes'is parima stsenaariumi auhinna saanud müstiline draama on alates 19. jaanuarist Eesti publiku hinnata.

Arstipaar Steven (Colin Farrell) ja Anna (Nicole Kidman) on kenad ja edukad, nende lapsed Kim ja Bob on nutikad ja andekad ning nende kodu on suur ja luksuslik. Pealtnäha täiuslikku maailma tekkivad mõrad, kui selgub, et Steven on hakanud kohtuma hiljuti isa kaotanud 16-aastase Martiniga (Barry Keoghan), kes tahab mehelt midagi. Lugu võtab sünge pöörde, kui Steven tutvustab Martinit oma perekonnale. Riskides kaotada kõik, peab Steven tegema šokeeriva ohverduse.

Juba oma eelmistes filmides «Koerahammas», «Alpid» ja «Homaar» kasutas Lanthimos originaalseid süžeepöördeid ja kujutas nihkes reaalsust, võites sellega endale hulga fänne. Nende ootusi ei peta ka «Püha hirve tapmine» – ebatavalist huumorit ja pidevat pinget täis kaasaegne mugandus iidsest Kreeka müüdist.

«Ma ei suuda seda filmi kuidagi kirjeldada,» on öelnud üks peaosaline Colin Farrell. «Aga Yorgos Lanthimosega koos töötamisest olen ma alati unistanud. Olles filminduses üle 20 aasta, ei ole mul õnnestunud leida režissööri, kes oleks nii ebatavalise mõtlemisega ja eristuvalt omapärane,» rääkis Farrell, kelle esimeseks koostööks Lanthimosega oli «Homaar».

Hetk filmist «Püha hirve tapmine».
Hetk filmist «Püha hirve tapmine». Foto: Kaader filmist

Teise peaosalise Nicole Kidmani rollisooritus on võrreldav tema osaga Stanley Kubricku kultusfilmis «Silmad pärani kinni». Neid tegelasi võrdles ka mullu Cannes'i filmifestivali žüriid juhtinud Pedro Almodóvar, kes paigutas «Püha hirve tapmise» oma isiklike lemmikfilmide nimekirja, nimetades seda imelikuks, häirivaks ja originaalseks. Lisaks on kriitikud Lanthimose linateost kõrvutanud sarnaselt veidra mõttemaailmaga Michael Haneke auhinnatud filmidega «Varjatud» ja «Naljakad mängud».

Kriitikute polariseerivaid hinnanguid ei anta keskpärastele filmidele. Nii on «Püha hirve tapmine» lisaks Cannes'i filmifestivalil võidetud parimale stsenaariumile kandideerinud ka Euroopa Filmiakadeemia auhindadele parima filmi, parima stsenaariumi ja parima näitleja (Colin Farrell) kategoorias. Eesti publiku ette jõudis «Püha hirve tapmine» esmakordselt mullu PÖFFi programmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles