Endlas esietendub Madis Kalmeti lavastus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Kalmeti lavastuses «Itk» mängivad Saara Nüganen, Karin Tammaru ja Lii Tedre.
Madis Kalmeti lavastuses «Itk» mängivad Saara Nüganen, Karin Tammaru ja Lii Tedre. Foto: Siim Vahur

20. jaanuaril esietendub Endla Küünis Poola näitekirjaniku Krzysztof Bizio draama «Itk». Madis Kalmeti lavastuses mängivad Saara Nüganen, Karin Tammaru ja Lii Tedre.

Lavastuse keskmes on ühe pere kolme põlvkonna naised: töötuks jäänud ja abikaasa tähelepanu kaotanud ema, igapäeva igavusest tüdinenud ja paremast elust unistav tütar, lotovõitu planeeriv ja surnud abikaasaga mõtteid jagav vanaema.

Monoloogide intiimsuses avanevad nende naiste lood, kolm versiooni eludest, mida ühendavad inimese igipõline üksindus, poolpime kass Tiitus ja teadmine, et me kõik unistame ja tahame saada õnnelikuks, aga õnnestub see vaid vähestel. Nii nagu elu isegi, on «Itku» naiste lood valus-helged ja naljakadki.

«Võtsin selle näidendi lavastada, sest tundsin, et meil kõigil võib olla kokkupuutepunkte nende kolme lihtsa Poola naisega, kes tajuvad, et inimestel ei õnnestugi nii väga ise oma elu juhtida ega määrata. Nii et rahvatarkus «igaüks on oma õnne sepp» võib olla noortele küll julgustuseks, aga kõlada vanadele kõrvadele hoopis etteheitena,» ütleb lavastaja Madis Kalmet.

«Mulle on näidendi puhul tähtis, et see sisaldaks mingisugust lugu, mis areneb ja hargneb ja vaataja kaasa haarab. Ma pole kindel, aga mulle tundub, et näidendi autoril on kirjanikuna selle materjaliga sügav isiklik suhe, sest iga sõna, mis selles tükis kõlab, oleks kui otse elust maha kirjutatud.»

1970. aastal sündinud näitekirjanikku ja prosaisti Krzysztof Biziot võib pidada üheks Poola kaasaegse näitekirjanduse enimlavastatud autoriks, kelle näidendid on jõudnud ka Euroopa riikide ja Ameerika Ühendriigi lavadele ning tõlgitud enam kui kümnesse keelde.

Bizio näidendid, mida on nimetatud ka realistlikeks kammerdraamadeks, tegelevad kaasaegse maailma tumedama poolusega. Bizio ei loo dramaatilisi konflikte, tema näidendid on dia- või monoloogi vormis uurimused lihtsatest «kadunud» inimestest. Bizio on öelnud, et lisaks igapäevaelule inspireerivad tema loomingut Robert Altmani, Krzysztof Kieslowski ja Quentin Tarantino filmid.

Krzysztof Bizio näidendi «Itk» tõlkis Hendrik Lindepuu, lavastaja on Madis Kalmet ning kunstnikuks Jaanus Laagriküll, valguskunstnik on Margus Vaigur. Lavastuses mängivad Saara Nüganen, Karin Tammaru ja Lii Tedre.

Lavastus esietendub 20. jaanuaril  Endla Küünis. Külalisetendused toimuvad 12. veebruaril Tartu Sadamateatris, 21. veebruaril teatris NO99, 26. ja 27. veebruaril Kuressaare Linnateatris ning 28. veebruaril Ugala teatris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles