Galerii: Brüsselis tähistati Eesti juubelit Tüüri uudisteose rahvusvahelise esiettekandega

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti 100. sünnipäeva puhul kõlas eile Brüsselis Henry le Bœufi kontserdisaalis üle 2000 kuulaja ees Eesti Festivaliorkestri (EFO) esituses Erkki-Sven Tüüri 9. sümfoonia «Mythos» rahvusvaheline esiettekanne ja Arvo Pärdi looming. Kontserdile eelnes vastuvõtt enam kui 300 Eesti sõbrale Belgias, oma tervitussõnad ütles ka president Kersti Kaljulaid. 

«Kui peaks kahte esiettekannet võrdlema, siis Eesti Festivaliorkester näitas Brüsselis maailma esiettekandel üles küpsust. Estonia oma eripärase akustikaga kindlasti täiendavalt sütitas esinejaid,» kirjeldas helilooja Erkki-Sven Tüür.

Eesti juubelipidustuste välisprogrammi üks lipulaev, dirigent Paavo Järvi juhitud Eesti Festivaliorkester alustas eilse kontserdiga välisturneed Euroopa suurimatesse kontserdimajadesse.

Kui Tüüri 9. sümfoonia kannab EFO ette ainult Brüsselis, siis Šostakovitši 6. sümfoonia kõlab kõigil kuuel Euroopa kontserdil. Lisaks on kavas aukohal Arvo Pärt teostega «Cantus in memoriam Benjamin Britten» ja «Fratres».

Tüüri uudisteose esiettekanne kodupublikule tõi teisipäeval Estonia kontserdisaali täismaja. Tallinna kontserdi salvestas Klassikaraadio Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) jaoks ja see jõuab miljonite kuulajateni maailmas. 

EV100 välisprogrammi käigus annab EFO jaanuaris kontserdi kuues Euroopa kontserdisaalis. Brüsseli järel ootavad ees esinemised Zürichis, Kölnis, Berliinis, Viinis ja Luxembourgis. Suvel on orkestrit taas võimalik näha esinemas Pärnu Muusikafestivalil.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles