Juurikas. Ossinovski seiklused Patagoonias

Mart Juur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.
Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Jevgeni Ossinovski visiiti Argentinasse mäletatakse veel kaua selles meeldiva kliimaga Lõuna-Ameerika riigis, kus elab sõbralik ja töökas rahvas.

«Saabus külaline kaugelt külmalt Eestimaalt, kes esitles ennast Eesti Vabariigi tervise- ja tööministrina,» jutustab Argentina julgeolekupolitsei ülema asetäitja Santiago de Liniers.

«Kodanik Ossinovski ütles, et tuli Argentinasse eravii-siliselt, lihtsalt pulmareisile. Kinnitas, et soovib puhata madala haridustaseme ja väikese sissetulekuga idiootidest, kes moodustavad rõhuva enamuse Eesti meessoost elanikkonnast. Selgitas, et plaan on närvide rahustuseks sõita autoga läbi hõredalt asustatud Patagoonia. Meie saime muidugi kohe aru, kellega on tegemist. Koos kodanik Ossinovskiga saabus abikaasaks maskeerunud radist, kelle ülesandeks oli pidada ühendust Tallinnas asuva keskusega. Panime paari-kesele nuhid sappa ja hoidsime nende tegevusel hoolikalt silma peal.»

Santiago de Liniers kinnitab, et Eesti sotsiaaldemokraatide liider alustas viivitamatult ettevalmistusi vasakpöörde läbiviimiseks Argentinas.

«Julgeolekupolitsei agentide ettekannetest selgus, et kodanik Ossinovski kleepis Buenos Airese tänavatel, hoovides ja kangialustes üles tuhandeid Jüri Ratase pilte, keda ta nimetab «Revolutsiooni tormilinnuks». Kohtumistel Buenos Airese tööliste, talupoegade, madruste ja soldatitega ülistas Ossinovski tohutut arengut, mis sotsialismiteele asunud Eestis olevat aset leidnud, ning tutvustas tuntud filosoofide Andrei Hvostovi, Oudekki Loone ja Barbi Pilvre progres-siivseid ideid.»

Paraku ei pälvinud Jevgeni Ossinovski propagandistlik tegevus proletaariaadi laiade masside toetust. Soovitus keelata foie gras’ söömine ja koondada töötavad pensionärid eutanaasiakommuunidesse, olles neilt eelnevalt raha ära võtnud, jäi lihtsameelsetele argentiinlastele arusaamatuks. Eriti tõrjuvalt suhtuti üleskutsesse tõsta alkohoolsete jookide hindu.

Meenutab Buenos Airese riikliku trammidepoo kontrolör Mariano Moreno: «Trammidepoo klubis korraldati traditsiooniline igareedene puhkeõhtu Ladina-Ameerika tantsude ja lauludega. Eeskava kohaselt pidi ürituse esimeses osas üles astuma külalislektor Euroopast, kes kõneleb sotsialismi ehitamise probleemidest kaasajal. Panime meestega mustad kleidid selga, et avaldada solidaarsust näitlejannadega, kes Hollywoodi filmides peaosi ei saanud, ja vaju-sime kohale. Kohe varsti üks prillidega noorsand kargaski lavale. Alustuseks kirus päris vahvasti Jürgen Ligi nimelist rahva­vaenlast, kes tema kodumaal sotsialismiüritusele kaikaid kodarasse loobib, seejärel hakkas rääkima joomise kahjulikkusest.

Kuulasime seda lora täitsa rahulikult tükk aega, aga lõpuks ma ei pidanud vastu ja esitasin noormehele küsimuse. Kustkohast hakkame veini, õlut ja tekiilat ostma, kui Argentinas hinnad taevasse kerkivad? Lätist, vastas agitaator ja näitas kaardi pealt, kus Läti Vabariik asub. No siis polnud enam pikka juttu. Trammidepoo personal on harjunud piletita reisijatega halastamatut võitlust pidama. Silmapilk olid meestel mutrivõtmed peos ja ähmis agitaator spurtis nagu välk minema mööda La Cucaracha bulvarit.»

Pealinnast Buenos Airesest kulges Jevgeni Ossinovski missioon edasi Patagooniasse. Kuid enne pampadesse siirdumist leidis aset naljakas vahejuhtum, millest jutustades läheb Santiago de Liniersi nägu veel praegugi naerule.

«Kodanik Ossinovski üritas minna külla teisele rahvusvaheliselt tuntud sotsialistile, Saksa rahva endisele juhile, mittetöötavale pensionärile Adolf Hitlerile, kes veedab Argentinas oma vanaduspäevi. Paraku 128-aastane Hitler ei soovinud 31-aastast Ossinovskit vastu võtta, kuna tal olevat vene noorukitega palju ebameeldivaid mälestusi. Sinjoor Hitleri abikaasa, 105-aastane Eva Hitler helistas hüsteeriahoos rahvuskaardi staapi ja palus abi marssal Žukovi rünnaku tagasilöömiseks.»

Samamoodi kukkus läbi Ossinovski katse tutvustada Patagoonia elanikele tasuta ühistranspordi võimalusi.

Autorendiärimees Fernando Somma ei tahtnud kuuldagi loodussäästlikust ja ökonoomsest tasuta ühistranspordist, mis on ennast Tallinna rasketes teeoludes sajaprotsendiliselt õigustanud, ehkki Somma firmale kuuluval Volkswagen Surani väikebussil, mida Jevgeni Ossinovski Patagoonia esimese tasuta bussiliini avamiseks kasutas, puudusid rehvid, rool, esituled ja bensiinipaagil polnud põhja all.

Liberaalse turumajanduse paadunud apologeet Fernando Somma, keda on korduvalt pildistatud rahvusvahelise kapitalismi palgasulaste Peeter Koppeli ja Hardo Pajula seltskonnas, jälitas Ossinovskit kuni El Calafate lennu-jaamani, nõudes rahasummat, mille maksmisest maailma esimese sotsialistliku riigi liider kindlameelselt keeldus. Ainult Argentina julgeolekuagentide sekkumine, kes aitasid kodanik Ossinovski koos radistiga väljuvale lennukile, päästis meie vapra tervise- ja tööministri kasumiahnusest pimestatud reformierakondlase küüsist.

«Patagoonias juhtunu on sotsiaalne konstruktsioon,» võtab kodumaale naasnud Jevgeni Ossinovski oma seiklused kenasti kokku ja kinnitab, et sotsialismi ehitamine Argentinas jätkub vastavalt koalitsioonileppele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles