Washingtonis avatakse Eesti jaoks väga oluline näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michel Sittow. Noormees punase mütsiga. 1490. aastad. Õli, puit. Detroidi Kunstiinstituut, Anne ja Henry Ford II kingitus.
Michel Sittow. Noormees punase mütsiga. 1490. aastad. Õli, puit. Detroidi Kunstiinstituut, Anne ja Henry Ford II kingitus. Foto: Bridgeman Images

Washingtonis avatakse Eestist pärit kunstniku Michel Sittowi (u 1469–1525) esimene isikunäitus.

Alates pühapäevast, 28. jaanuarist, saab Washingtoni Rahvusgaleriis näha Eesti Vabariigi 100. juubeli tähistamiseks Rahvusgalerii ja Eesti Kunstimuuseumi korraldatud koostöönäitust «Michel Sittow. Eesti maalikunstnik renessansiajastu Euroopa õukondades».

Esmakordselt näeb Tallinnas sündinud ja õukonnakunstnikuna Euroopas kõrget karjääri teinud Michel Sittowi haruldasi maale ühel näitusel koos. Näitusel on eksponeeritud ka Niguliste muuseumi Kannatusaltari viiesaja aasta vanused tiivad.

Näitus jääb Washingtoni Rahvusgaleriis avatuks kuni 13. maini. Alates käesoleva aasta 8. juunist saab Sittowi loomingut näha Tallinnas Kumu kunstimuuseumis.

Michel Sittow looming asub tänaseks mitmes nimekas muuseumis üle maailma: Louvre’is, Viini Kunstiajaloomuuseumis, Berliini Maaligaleriis, USA, Suurbritannia ja Taani rahvusgaleriides

Michel Sittow oli 15. ja 16. sajandi vahetusel Euroopa õukondades nõutud ja kõrgesti hinnatud kunstnik. Tema looming asub tänaseks mitmes nimekas muuseumis üle maailma: Louvre’is, Viini Kunstiajaloomuuseumis, Berliini Maaligaleriis, USA, Suurbritannia ja Taani rahvusgaleriides jne.

«Michel Sittow on Euroopa kunstiajaloos kuulsaim Eestist pärit kunstnik. On loomulik, et just Eesti Kunstimuuseum korraldab Michel Sittowi loomingu näituse, tuues haruldased tööd korraks Tallinna. Selle nimel pingutasime üle viie aasta, näituse korraldamist kergendas suuresti Washingtonis asuva Rahvusgalerii otsus liituda näituse ideega ning avada Michel Sittowi näitus  ka oma muuseumis. Näidata Sittowi töid  Eestis on parim kingitus, mida muuseum oskaks Eesti 100. juubeliks rahvale teha,» rääkis Eesti Kunstimuuseumi direktor Sirje Helme.

Näitusel Washingtoni Rahvusgaleriis on eksponeeritud enamik Sittowi väikesearvulisest säilinud loomingust, mis annab hea ülevaate kunstnikust kui andekast portretistist ja usuliste maalide autorist. Eesti Kunstimuuseumi kogudest on näitusel eksponeeritud Niguliste muuseumis asuva Kannatusaltari tiivad, mille väliskülgede maalinguid omistatakse Sittowile ja mis on arvatavasti ainsad säilinud Sittowi tööd Eestis.

Eesti Kunstimuuseum alustas näituseprojekti viis aastat tagasi. Eesmärgiks oli tutvustada Eesti Vabariigi 100. juubeliks esmakordselt nii rahvusvahelisele kui kodupublikule Michel Sittowi teoseid.

Näituse kuraatorid on John Oliver Hand Rahvusgaleriist ning Greta Koppel Eesti Kunstimuuseumist. Washingtonis näituse avamisega koos ilmub ka kahe näituse ühine mahukas ja rikkalikult illustreeritud ingliskeelne kataloog, millele on teinud kaastööd mitmed rahvusvaheliselt tuntud  kunstiteadlased. 

Pärast keerulist olukorda, mis tekkis seoses USA valitusasutuste osalise tööseisakuga, toimuvad kõik kavandatud avamisüritused plaanipäraselt. Näituse avamise raames toimub teisipäeval, 23. jaanuaril Washingtoni Rahvusgaleriis näituse pressiesitlus. Neljapäeval, 25. jaanuaril esineb Washingtoni Euroopa Liidu majas kuraator Greta Koppel. Ettekanne tutvustab Michel Sittowi üle-euroopalist rändava õukonnakunstniku karjääri, samuti näituse toimumiseks tehtud laialdast koostööd mitmete Euroopa muuseumidega ning rahvusvahelist koostööd kunstiteadlastega.

Laupäeval, 27. jaanuaril toimub Washingtonis Eesti Suursaatkonna ning Eesti Kunstimuuseumi korraldatud näituse avaüritus ja vastuvõtt. Lisaks korraldab Rahvusgalerii näituse raames kevadel mitmeid Eestile pühendatud sündmusi.

Michel Sittowi näitus Washingtonis

  • Näitus on avatud Washingtoni Rahvusgaleriis 28. jaanuarist 13. maini ning seejärel Kumu kunstimuuseumi suures saalis 8. juunist 16. septembrini 2018.
  • Näitusel eksponeeritud maalid on pärit Washingtoni Rahvusgalerii, Detroidi Kunstiinstituudi, Viini Kunstiajaloomuuseumi, Antwerpeni Kuningliku Kunstimuuseumi, Taani Rahvusgalerii, Madridi Kuningliku Kogu, Louvre’i Muuseumi, Berliini Riiklike Muuseumide, Budapesti Kunstimuuseumi, Haagi Kuningliku Maaligalerii Mauritshuisi, Moskvas asuva Riikliku A. Puškini nimelise Kujutava Kunsti Muuseumi (erandina vaid näitusel Tallinnas) ja Suurbritannia Rahvusliku Fondi kogudest ning kahest erakogust.
  • Näitus toimub osana Eesti Vabariigi 100 pidustuste rahvusvahelisest programmist, mille jooksul toimub juubeliaastal enam kui 100 üritust üle kogu maailma. Rahvusvaheline programm alustas eelmisel aastal Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise algusega, mille raames jõudis Kumu kunstimuuseumi  ja välisprogrammi koostöös Rooma ka Konrad Mägi suurnäitus.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles