Putini endine vaenlane (1)

Janar Ala
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skandaalne natsionaalbolševik, kirjanik Eduard Limonov.
Skandaalne natsionaalbolševik, kirjanik Eduard Limonov. Foto: EPA/Scanpix

Möödunud aasta oli hea aasta kasvõi sellegi poolest, et eesti keeles ilmus kaks suurepärast raamatut, mis avavad meile vene uue natsionalismi põnevaid ja keerulisi tagamaid. Kõigepealt tuli briti ajakirjaniku Charles Cloveri «Must tuul, valge lumi», mis võttis jälgida 20. sajandi vene natsionalistliku dissidendimõtte liikumist kuhugi väidetavasse Vladimir Putini kulissidetagusesse. Selles mainitakse ääremärkuslikuma tegelase korras ka prillide ja kikkhabemega karismaatilist ja enamasti noortest pöetud peaga kaunitaridest ümbritsetud kirjanikku ja opositsiooniliidrit Eduard Limonovit, kes oli ühtlasi nüüdseks keelustatud Vene natsionaalbolševistliku partei liider. «Muutlik biitnik, rohkem persoon kui kirjanik,» annab Glover oma hinnangu.

«Limonov» on küll dokumentaalromaan, aga eks siin leidu ka fantaasiaid, subjektiivsust, projektsioone ja müüdiloomet, sest teisiti polegi vast võimalik, eriti veel nii ennastimetleva karakteri puhul. Limonovi teoseid on kirjeldatud kui spontaanseid, aga kontrollituid. Ilmselt laieneb selline määratlus ka autorile endale. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles