Vanas kirikus hakkab kino saama

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Elektriteatri uus kinosaal
Tartu Elektriteatri uus kinosaal Foto: Elektriteater

Tartu kunstikino Elektriteater on leidnud endale püsivama peatuspaiga Tartu Ülikooli kirikus Jakobi tänaval, otse Toomemäe jalamil ja mõne sammu kaugusel Raekoja platsist.

Esimest korda on Elektriteatril päris oma saal ja püsiv kodu. See tähendab, et esimest korda tegutseb Tartus peaaegu igapäevaselt oma saaliga arthouse kino. Koos uute ruumidega sai kino ka uue veebikodu www.elekriteater.ee.

Nüüd kasvab Elektriteatri seansimaht peaaegu kaks korda suuremaks. Filme on võimalik näidata kordi rohkem ning jagada seansid ära pikema aja peale, et publikul oleks võimalus rahulikult planeerida ja leida endale kõige sobivam aeg. Kino on avatud viis päeva nädalas – kolmapäevast pühapäevani. Tööpäevadel näidatakse enamasti kaks ning nädalavahetustel kolm filmi õhtu jooksul. Programmiliselt avanevad uued võimalused püsisarjadeks ja minifestivalideks.

«Meie uus kinosaal asub endises ülikooli kirikus,» rääkis Andres Kauts Elektriteatrist. «Paljud mäletavad veel kümme aastat tagasi siin tegutsenud humanitaarraamatukogu saali, mida tuntakse ka Tuubikumi või seminarka nime all. Kahel alumisel korrusel tegutseb ülikooli arhiiv. Ülemisel korrusel lae all tegutseme aga nüüdsest meie kinona. Mõni aasta tagasi oli samades ruumides Y-galerii.»

«Saal on väga ruumikas ja avar, möödunud aegade hingust täis, suursugune ja müstiline. Justkui mõnest Aki Kaurismäe filmist pärit. Mis kõige olulisem – saal toimib väga hästi filmi näitamise asukohana. Kõigilt istekohtadelt näeb hästi maast laeni ekraani. Uus kinokodu asub nüüd linna südamele veel lähemal – otse ülikooli peahoone taga ning mõne sammu kaugusel Raekoja platsist,» ütles Kauts.

Statsionaarne ruum lubab palju laenatud varustust ning seadmeid omanikele tagasi anda ja mõelda püsivama sisseseade peale. Kauts avaldas lootust, et iga kuu saab kino olema publiku jaoks parem, kui ta oli eelmisel kuul.

Kirikusse ei saa Elektriteater aga igaveseks jääda. «Taustal otsime Elektriteatri püsivat kodu, oma kinoruume. Meie lõplikku ülesandepüstituse kohaselt peaks Elektriteatril olema kahe-kolme saaliga ja mõnusa kohvikuga oma kodu, kus tartlased saavad iga päev häid filme vaatamas käia,» kavandas Kauts. «Praegune pikem peatuspaik kirikus on aga imeline! See võtab igapäevaselt tegevuselt väga palju pinget maha. Meil ei ole enam kiiret. Saame keskenduda heale filminäitamisele ning tugevale programmile samal ajal, kui koduotsingud käivad rahulikult taustal.»

Suvel on Elektriteatril endiselt plaanis pidada välikino ja kui võimalk, siis ka kinoga kaugemates kohtades ringi reisida, nagu läinud aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles