Norilskis tähistatakse Baltimaade 100. aastapäevi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Kasterpalu Norilskis EV100 juubelimärgiga
Margus Kasterpalu Norilskis EV100 juubelimärgiga Foto: Tiit Pruuli

25. jaanuaril jõudis Eesti kultuuridelegatsioon Venemaal asuvasse Norilski linna, kus 19.–28. jaanuarini toimub kaasaaegse dramaturgia laboratoorium «Polaar – Utoopia/Antiutoopia», mis on tänavu pühendatud saja-aastaseks saavatele Balti riikidele. Samuti osaleb Eesti delegatsioon tseremoonial, kus mälestatakse Siberis hukkunuid kaasmaalasi.

«Norilski linn on üks nendest traagilistest kohtadest Venemaal, millega on tihedalt seotud tuhandete eestlaste saatus. Võimalus mälestada vaba Eesti 100. sünnipäeva eel kõiki neid, kes on siin oma kodumaa eest elu andnud, on puhas au,» sõnas Eesti Vabariik 100 juhtrühma liige Tiit Pruuli.

Lisaks mälestustseremooniale toimub Norilskis 19.–28. jaanuarini kuues kaasaaegse dramaturgia laboratoorium „Polaar – Utoopia/Antiutoopia“, mis sellel aastal on pühendatud Baltimaadele.

«Vene teatriprodutsent Oleg Lojevskil on õnnestunud laboratooriumitega luua ülevenemaaline võrgustik, mis meelitab teatrimaailma tegijad arutlema valdkonna võimaluste ja valupunktide üle. Tänavu on tähelepanu juubelit tähistavatel Balti riikidel ja oma loomingut saavad jagada Elmo Nüganen Eestist, Marius Ivashkevičius Leedust ning Ģirts Ēcis Lätist,» lausus Eesti Vabariik 100 juhtrühma liige Margus Kasterpalu.

Dramaturgia laboratooriumi viimasel päeval on programmis dokumentaalsetel allikatel põhinev ja Gulagi laagritest rääkiv Norilski Draamateatri lavastus «Oota mind… ja ma tulen tagasi» («Жди меня… и я вернусь»), mille lavastajaks on teatri kunstiline juht Anna Babanova.

Eesti kultuuridelegatsiooni kuuluvad Riigikantselei Eesti Vabariik 100 juhtrühma liikmed Tiit Pruuli ja Margus Kasterpalu, Tallinna  Linnateatri peanäitejuht Elmo Nüganen, MTÜ R.A.A.A.M juhatuse liige Märt Meos ning Vaba Lava teatrikeskuste asutaja Allan Kaldoja. Sündmustel viibib ka Eesti Vabariigi suursaadik Venemaa Föderatsioonis Arti Hilpus.

2018. aastal möödub sada aastat Eesti Vabariigi loomisest. Lähemat infot ettevalmistuste ja sündmuste kohta leiab veebilehelt www.EV100.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles