Uus auhind väärtustab naistevastasest vägivallast hoiduvat loomingut (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Inglismaal loodi uus kirjandusauhind nimega Staunch, millele saavad kandideerida need teosed, milles ei esine naistevastast vägivalda.

Idee autor ja auhinna asutaja on kirjanik ja stsenarist Bridget Lawless, kes kandis auhinnafondi kohe ka 2000 naelsterlingit, kirjutab Guardian. Kandidaate saab hakata esitama alates veebruarist ja esmakordselt antakse auhind välja tänavu 25. novembril, kui tähistatakse rahvusvahelist naistevastase vägivalla kaotamise päeva.

Naistevastane vägivald, eriti selline, millest mõni mees naistegelase päästab, on ilukirjanduses ja selle põhjal valminud filmides võtnud epideemilise mõõtme, põhjendatakse auhinna vajalikkust ja tuuakse näiteks sellised teosed nagu «Ei. Tohi. Magama. Jääda» ja «Tüdruk rongis». Lawless ütles, et auhinna loomise idee tuli talle siis, kui oli mulluse BAFTA auhinna nominente vaadates avastanud, kui suur osa neist kasutab süžee ülesehitamiseks naistevastast seksuaalset vägivalda. Lähemalt saab tema mõtetega tutvuda siin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles