«Tammsaare on eesti kultuurile suur lotovõit!» (3)

Alvar Loog
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja Vaino koos A. H. Tammsaare kujuga (skulptor Arseni Mölder) Tallinna Kirjanduskeskuses.
Maarja Vaino koos A. H. Tammsaare kujuga (skulptor Arseni Mölder) Tallinna Kirjanduskeskuses. Foto: Tairo Lutter

A. H. Tammsaare tänase sünniaastapäeva puhul esitasin mõned küsimused klassiku «maapealsele esindajale», kelleks on tema kauaaegne uurija ning 2005. aastast Tammsaare muuseumi juhataja (alates 2017. aastast Tallinna Kirjanduskeskuse direktori) ametit pidanud Maarja Vaino. 2011. aastal kaitses Vaino Tallinna Ülikoolis doktoritööd eesti kirjandus- ja kultuuriuuringute alal, teemaks «Irratsionaalsuse poeetika A. H. Tammsaare loomingus». Selle täiendatud ja laiemale lugejale mõeldud versioon ilmus kaks aastat tagasi raamatuna «Tammsaare irratsionaalsuse poeetika».

Kirjanduse uurija Maarja Vaino arvates oli Tammsaare sooviks luua maailmatasemel eesti kirjandust. Näidata, et eesti keeles ja Eesti ainel saab kirjutada täpselt sama haaravaid, mitmekülgseid ja sügavaid teoseid, kui on tehtud vene, saksa, prantsuse või inglise kirjanduses.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles