Eestlane tegi dokumentaalfilmi võimsast šamaanist

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dukha Nuamdorj ja tema mongolist naine Khongorzul
Dukha Nuamdorj ja tema mongolist naine Khongorzul Foto: Rene Türk

Esilinastub Vahur Laiapea dokumentaalfilm «Ariundelgeri nägemine» dukhadest.

Dukhad on Põhja-Mongoolias Sajaanide eelmäestikus elav rahvakild. Nad on maailma lõunapoolseimad põhjapõdrakasvatajad. Piirkonnas elab veel umbes kakssada dukhat, kelle kasvatada ligikaudu kuussada põhjapõtra. Dukhad on ilmselt kaks keelevahetust läbi teinud sajaani-samojeedi hõim.

Roy Strideri õpetlike ja kasulike reisidega käis tänavu sügise hakul dukhade juures ekspeditsioonil grupp eestlasi, kelle seas ka dokumentalist Vahur Laiapea – tänu tema tööle valmis film iidse ja moodsa tsivilisatsiooni kohtumist ning eestlane saab pisut põlise loodusrahva argiellu ja maailmanägemisse.

2016. aasta septembris üles võetud film jälgib dukhade naisšamaani Ariundelgeri toimetamisi. Suure väega šamaan vajab ise abi — tema silmad on põletikus, aga abi on lähedal. Külla tulnud eestlaste seas on õnneks olemas oma šamaanid, ravitsejad ja arstid.

Esilinastus on 30. jaanuaril kell 18 Eesti Filmi Muuseumis. Filmi tootis stuudio Ikoon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles