Jüri Reinvere uue teose maailmaesiettekanne toimub Göteborgis

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Reinvere.
Jüri Reinvere. Foto: Repro

Homme ja ülehomme toimub Göteborgis helilooja Jüri Reinvere uue orkestriteose «Through a Lens Darkly» esiettekanne. Teos on valminud Göteborgi sümfoonikute tellimusel, kes selle ka ette kannavad, dirigeerib Frank Strobel. 

Esiettekanne on Göteborgi Filmifestivali ja Göteborgi sümfoonikute ühise Ingmar Bergmani 100. sünniaastapäeva tähistamise kahe kontserdi keskne teos.

Teised kontserdil esitatavad teosed on Bergmani filmidest ja tema isikuga seotud muusikast. Kontserdimaja seintel jookseb aga kontserdi ajal taani kunstniku Lene Juhli video-ja filmiprogramm.

Reinvere ütleb, et Göteborgi sümfoonikud on maailma üks tipporkestreid ja suuresti ka tänu Neeme Järvile, kes 1980ndatel orkestri peadirigendina orkestri maailmatasemele üles töötas.

Helilooja viibib ka ise Göteborgis ning osales täna orkestri proovis.

«Teos on kirjutatud väga suurele orkestrile. Saabusin äsja proovist ning võin öelda, et heliloojana on mul väga vedanud – mul ei tekkinud interpreetidele küsimusi ega vajadust anda näpunäiteid.»

Teose iseloomustamiseks ütleb aga Reinvere, et selles on võimalik ära tunda ingmarbergmanlikke meeleolusid. «Näiteks kellade tiksumist pikkades koridorides, Kesk-Euroopalikku tühjust, mängu kammerliku muusika ja suure sümfoonia vahel. Viimast armastas ta väga oma privaatmaailmas kuulata, kuigi filmides ei kasutanud.»

Teose pealkiri viitab Bergmani filmile «Justkui peeglis», (tsitaat piiblist, inglise keeles «Through a Glass Darkly»), mis pühendatud Käbi Lareteile.

«Laretei omakorda oma raamatuga «Justkui tõlkes» viitas sellele filmile ja idee selleks andsin talle mina. Pealkirjaga viitan mina omakorda neile kahele, minule äärmiselt olulisele isikule.»

Reinverel on lähiajal plaanis mitmeid uudisteoseid maailma tipporkestritele ja –kooridele, kuid järgmine uudisteos «And Tired from Happiness, They Started to Dance» saab Eestis maailmaesiettekande Pärnu muusikafestivalil 8. augustil Paavo Järvi dirigeerimisel.

Helilooja Jüri Reinvere pälvis möödunud aastal Enn Soosaare eetilise esseistika auhinna ja Eesti Muusikanõukogu heliloomingu aastapreemia. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles