Muusikud üle maailma tähistavad Eesti 100. sünnipäeva

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassikalise muusika projekt Baltic Academies Orchestra.
Klassikalise muusika projekt Baltic Academies Orchestra. Foto: Pressifoto

Uus klassikalise muusika projekt Baltic Academies Orchestra (BAO) toob täna Tartusse üle saja muusiku, kes osalevad workshop'il, mis kulmineerub Balti riikide 100. aastapäevale pühendatud kontserttuuriga läbi Eesti, Läti ja Leedu. Üles astutakse ka Gdanskis ja punkt pannakse Berliinis.

Projekti eestvedaja Lukas Groeni sõnul osalevad suurel workshop'il noored muusikud näiteks Hongkongist, Brasiiliast, Costa Ricalt ning loomulikult Balti riikidest. «Baltic Academies Orchestra peamiseks eesmärgiks on muusikalise hariduse ning professionaalse praktika vahelise lünga täitmine – andekad muusikud saavad läbi programmi uusi oskusi omandada ning selle käigus omanäolisteks artistideks kasvada,» selgitab ta.

BAO algatasid Eesti muusikaühing GMF La Nota, Jāzeps Vītolsi Läti muusikaakadeemia koos Leedu ja Eesti muusika- ja teatriakadeemiatega ning tunnustatud rahvusvaheline kontsertorkester Baltic Sea Philharmonic. Ettevõtmise süda ja hing on Baltic Sea Philharmonicu looja ja kunstiline juht, dirigent Kristjan Järvi.

Baltic Academies Orchestra peaks kujunema läänemeremaade filharmoonikute omamoodi õpilaboriks, et jätkata noorte muusikute koolitamist Baltic Sea Music Education Foundationi koolitusprogrammis. Järvi astub noorte ette nii meistriklassis kui ka kontserttuuri dirigendina.

«Õpetamine tähendab minu jaoks inspiratsiooni jagamist, et inimene leiaks iseendas oma parima, looks oma tee,» jutustab Järvi. «Baltic Academies Orchestra just seda kehastabki: suurepärased noored muusikud, kes üksteist vastastikku inspireerivad. Siin Läänemere ääres on midagi maagilist: nii inimestes kui ka muusikas,» leiab ta.

Tänasest 9. veebruarini Tartus toimuvaid workshop'e viivad läbi Eva Bindere (viiul), Jan Bjøranger (viiul), Ēriks Kiršfelds (tšello), Robertas Beinaris (oboe), Martin Kuuskmann (fagott), Laimonas Masevičius (tuuba), Heigo Rosin (löökpillid), Gediminas Gelgotas (kompositsioon), Lukas Groen ja Kristjan Järvi (dirigeerimine).

Esimene kontsert toimub 7. veebruaril Tartu Ülikooli aulas ja teine 8. veebruaril Tallinnas Estonia kontserdisaalis. Lõppakord antakse 9. veebruaril Tartus Vanemuises, seejärel suundub Baltic Academies Orchestra juba välismaistele lavadele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles