Atenumilt nõutakse «häiriva sisuga» maali eemaldamist (19)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Akseli Gallen-Kallela / Kalevala illustratsioonid ja eeposest inspireeritud maalid
Kunstnik Akseli Gallen-Kallela / Kalevala illustratsioonid ja eeposest inspireeritud maalid Foto: Soome rahvusarhiiv, Kunstimuuseum Ateneum, Akseli Gallen-Kallela

Soome kunstimuuseumi Ateneumi juhatajalt on aru päritud, miks muuseum demonstreerib vaatajatele Akseli Gallen-Kallela maali «Aino lugu» (1891).

Soome kunsti kullavaramusse kuuluval maalil on näha, kuidas «Kalevalast» tuntud Väinamöinen ahistab noort Aino-neiut, kes on pealegi veel alasti. Muuseumi direktor Susanna Petterson kirjutab oma blogis, et protestidest hoolimata jääb maal jätkuvalt külastajatele nähtavaks.

«See maal kuulub meie kunstiajalukku ja «Kalevala»-lugude sekka. Aga see võib ka aidata inimestel lahti mõtestada ahistamise-taolisi valusaid kogemusi,» kirjutab Petterson. «Ei ole olemas õiget või väära kunsti, on ainult kunst.»

Kunstiteoste sobilikkus tänasesse päeva ja suhe #metoo taolistesse liikumistesse on viimasel ajal maailmas põletav teema. Mõni aeg tagasi nõuti New Yorki Metropolitani kunstimuuseumilt Prantsuse kunstniku Balthusi «Unistava Therese» (1983) maali eemaldamist. Nädalapäevad tagasi eemaldas Manchesteri kunstigalerii akadeemilise kunstniku John Willam Waterhouse'i maali «Hylas ja nümfid», mis tegeleb antiikainestikuga. Washingtoni National Gallery of Art lükkas ebamäärasesse tulevikku kaasaegse kunstniku Chuck Close'i näituse, kuna viimasele esitati aastakümnete taha ulatuvaid ahistamissüüdistusi.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles